A gyümölcs, ami lefagyasztva még csodásabb alapanyag lehet
Kulcsszavak
A gyümölcs, ami lefagyasztva még csodásabb alapanyag lehet
A hazánkban is népszerű gyümölcs rendkívül egészséges, így a nap bármelyik szakaszában tökéletes nassolnivaló. Az egyetlen hátulütője, hogy nagyon hamar megromlik – ha nem szeretnénk kidobni, néhány egyszerű szabály betartásával könnyedén meghosszabbíthatjuk a szavatosságát. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!
A banán magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt rendkívül egészséges gyümölcsnek számít, különleges, édes ízvilága miatt pedig nyersen és különböző süteményekben egyaránt remekül helyt áll – írja a Real Simple. Ha nem szeretnénk megvárni, míg barna színű foltok keletkeznek rajta, vagy csak túl sokat vettünk ahhoz, hogy aznap elfogyasszuk, a szavatossági idejét könnyedén kitolhatjuk azzal, ha egyszerűen csak lefagyasztjuk. Mindez pedig csupán néhány percet vesz igénybe, mutatjuk, hogyan:
- első lépésként hámozzuk meg a banánt;
- szeleteljük fel tetszés szerint karikákra vagy hosszabb cikkekre;
- helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire;
- tegyük a fagyasztóba négy órára;
- dobjuk be egy légmentesen zárható tasakba és helyezzük vissza a fagyasztóba.
Hogyan kell felolvasztani?
Bár egyes receptekhez, például turmixokhoz vagy fagyasztott desszertekhez érdemes egyenesen a fagyasztóból kivéve, hidegen felhasználni, egészségügyi, valamint praktikus szempontok miatt is jobb, ha kiolvasztjuk használat előtt – különösen akkor, ha pürésíteni kell. Óriási előnye, hogy hagyhatjuk a pulton kiolvadni, hiszen a hússal ellentétben nem romlik meg. Ha azonban lehetőségünk van rá, a legjobb textúra érdekében pihentessük egy éjszakát a hűtőben. Előfordulhat, hogy a kiolvadást követően némi levet enged, ami a páralecsapódás következménye – ezt egyszerűen csak öntsük ki.
Képek forrása: Shutterstock