A 18. század óta népszerű alapanyag, amiről sokan elfeledkeznek
Kulcsszavak
A 18. század óta népszerű alapanyag, amiről sokan elfeledkeznek
Kevesen tudják, ám a fehér akác hófehér, illatos virágai nemcsak a méhek kedvencei, hanem az emberek számára is gasztronómiai élvezeteket nyújthat. Ráadásul, a hungarikumnak nyilvánított akác fontos részét képezi hazánk mezőgazdálkodásának.
Talán meglepő lehet, ám a virága és a belőle készült méz miatt is híres magyar akác (másnéven fehér akác, Robinia pseudoacacia) valójában az Egyesült Államokból származik. Magyarországra csupán a 18. század elején jelent meg, a legelső példányokat 1710-ben Erdődy gróf pozsonyi kertjébe ültették. Ezt követően viszonylag gyorsan elterjedt az Alföldön, ahol kiváló talajmegkötő képessége miatt a futóhomok megállításában játszott kulcsszerepet. Azóta is erdőterületeink közel egynegyedét akácosok alkotják, faanyaga keresett, ahogy a fásításban ma is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Fontosságát az is bizonyítja, hogy 2014-ben agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában bekerült a hungarikumok közé. Érdekesség, de a fehér akác ökológiai szempontból invazív fajnak számít, azaz visszaszorítja az őshonos növényeket, emiatt a hungarikum státusza megosztó a szakemberek között.
Pontosan melyik részét és hogyan fogyasztjuk?
Az akácfa jellemzően tavasszal, azon belül is főként májusban borul virágba, látványos, illatos fürtjeik pedig nemcsak a méhek számára vonzók: a frissen nyíló virágok nyersen salátákba keverve, palacsintatésztába mártva, majd kisütve, de akár szörpként és teaként is fogyaszthatók. Fontos megemlíteni, hogy kizárólag csak a fehér akác virága ehető – a sárga és lila akác virágai, valamint a fa többi része mérgező. Az akác virága ráadásul nemcsak ízletes, hanem rengeteg jótékony hatással bír az emberi szervezet számára. A népgyógyászatban a forrázatát köhögéscsillapítóként, nyákoldóként, görcsoldóként és enyhe vízhajtóként is alkalmazzák, de hatékony lehet reflux és gyomorpanaszok esetén is, akár más gyógynövényekkel kombinálva. Természetesen nem maradhat szó nélkül az akácméz sem, amely szintén hungarikumnak számít. A világos, aranyszínű méz egyedülállóan magas minőséggel rendelkezik, ahogy a világ számos országaiban kulináris különlegességként tartják számon.
Ha szeretnénk kipróbálni az akácból készült házi finomságokat, érdemes tavasszal, a virágzási időszakban begyűjteni, hiszen a hatóanyagtartalmuk ilyenkor a legmagasabb. Nagyon fontos, hogy csak olyan helyről szedjük le a fürtöket, ahol nincsen forgalmas autóút, sem pedig olyan mezőgazdasági terület, ahol vegyszeres permetezést alkalmazhatnak.
Képek forrása: Unsplash