Skip to main content

A világ legfinomabb almája egy eldobott csutkának köszönhetően jött létre

A világ legfinomabb almája egy eldobott csutkának köszönhetően jött létre

A népszerű almát előszeretettel használják különböző sütemények és saláták alapjaként világszerte. Ennek ellenére sokan nem tudják, de a roppanós, jellegzetes zöld színű gyümölcs létrejötte csupán a véletlennek köszönhető. 

A Granny Smith kétségtelenül az egyik legnépszerűbb téli almafajták közé tartozik. Friss, roppanós állaga, édes, enyhén fanyar íze miatt a felhasználása rendkívül sokoldalú, mindemellett pedig a tárolása sem okoz túl sok gondot, hiszen akár hosszú ideig is eláll. Sokak szerint a C-vitaminban gazdag Granny Smith az egyik legjobb választás a süteményekhez, ugyanis a sütés során keletkező magas hőfok ellenére is megőrzi az alakját és zamatos állagát, ahogy nem veszti el az édes ízvilágát sem. Az almafajta története több mint 150 évre, pontosabban az 1860-as évekig nyúlik vissza, a megalkotása pedig a névadójának, Granny Smith-nek köszönhető – írja a Tasting Table.

alma

A brit származású Maria Ann (Granny) Smith és férje gyümölcsgazdálkodással foglalkoztak a saját, Sydney közelében elterülő 24 hektáros telkükön. A legenda szerint Granny Smith előszeretettel fogyasztott munka közben vadalmát, melynek csutkáját rendszerint eldobálta a földön. Így történt, hogy egy nap észrevette, hogy hajtásnak indult egy magonc (magból kinőtt facsemete), melynek gyümölcsét íze, textúrája miatt teljesen egyedülállónak találta. Ennek köszönhetően némi kísérletezés után Granny Smith rájött, hogy az általa véletlenül kifejlesztett alma nemcsak nyersen finom, de tökéletesen megállja a helyét a sütemények, saláták alapanyagként is – olvasható a Stemilt kertészeti portál cikkében.

A hírek szerint ezt követően a Sydney-i George Street-i piacon kezdte el árulni a facsemetéit, valamint a Granny Smith-re keresztelt almáit egészen a haláláig, 1870-ig. Farmját ezután a szomszédja, Edward Gallard vásárolta fel, aki tovább terjesztette a gyümölcs népszerűségét. Neki köszönhető, hogy1890 körül egy kertészeti kiállításon elnyerte a legjobb főzőalmának járó díjat. A Granny Smith hamarosan a legjobb fajtává vált Ausztráliában egyedülálló íze és tulajdonságai, késői szüreti ideje, valamint nagyszerű tárolási és exportálhatósága miatt. Érdekesség, hogy könnyű feldolgozhatósága ellenére lassan terjedt el a világban: az Egyesült Királyságba például csak a 1930-as években jelent meg, az Amerikai Egyesült Államokban pedig csak négy évtizeddel később.

 


Képek forrása: Unsplash/Pixabay