Kulcsszavak
A legnagyobb hiba, amit kenyértároláskor elkövetünk
A megfelelő módszerrel akár napokkal tovább élvezhetjük a kenyér frissességét.
A legtöbb boltban a kenyeret műanyagzacskóban árulják, és sokan otthon is így tárolják napokig. Bár kézenfekvő megoldásnak tűnik, valójában ez az egyik legrosszabb módszer – írja a The Daily Meal. A lap szerint érdemes inkább vászon- vagy papírzacskót választani.
A titok a szellőzésben rejlik. Ha a kenyér túl sok levegőt kap – például hűtőben tároljuk –hamar kiszárad és megkeményedik. Ha viszont műanyagba zárjuk, a nedvesség bennreked, és gyorsan megpenészedhet. A vászon és a papír ezzel szemben arany középutat kínálnak: engedik lélegezni a kenyeret, de nem hagyják teljesen kiszáradni.
A kettő közül a vászon bizonyul praktikusabbnak. Egy jól szellőző, zárható kenyértáska hosszabb ideig frissen tartja a kenyeret, míg a papírzacskóban hamarabb kiszárad. Még jobb eredményt érhetünk el, ha a vászonba csomagolt kenyeret kenyértartó dobozban tároljuk – fontos azonban, hogy a doboz ne zárjon teljesen légmentesen, különben megjelenhet a penész.
Ha pedig több napra előre szeretnénk gondoskodni, a legbiztosabb megoldás a fagyasztás. Fagyasztópapírba csomagolva a kenyér hetekig megőrzi ízét és állagát.
Képek forrása: Unsplash