Kulcsszavak
A nyár legizgalmasabb koktéljához csupán 2 összetevőre van szükség
A kánikula és a hőség idején beköszönt a spritz-szezon is, és habár a legnépszerűbb koktélnak a Hugo és az Aperol számítanak, egyre szélesebb körben ismert egy mindössze két összetevős hűsítő ital, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Bár a már említett Aperol és a Hugo spritz mára szinte mindenhol ismert klasszikus, maga a spritz valójában csak egy egyszerű ital: pezsgőbor (általában prosecco) és egy aperitif jéggel, opcionálisan egy kis szódával megbolondítva. Szóval, ha már kicsit unjuk a megszokott ízeket, ne aggódjunk – annyi spritz-verzió létezik, ahányféle aperitif a világon.
Az aperitifek (a vermuthoz hasonlóan) alapvetően boralapú italok, különféle fűszerekkel, gyógynövényekkel, citrusokkal ízesítve. Szerencsére manapság már sokkal többet találunk a polcokon a kategóriában, mint a klasszikus Aperol vagy Campari. Az olyan új márkák, mint például a Veso vagy a Le Moné, friss lendületet hoznak az aperitif világába – írja a The Kitchn. Utóbbi egyre nagyobb népszerűbbnek örvend, elsősorban a citrusos, élénk ízvilággal rendelkezik, kesernyés utóíz nélkül.
Tökéletes választás annak, aki gyerekként imádta a li monádét, de ma már inkább alacsonyabb cukortartalmú italokat keres. A Le Moné mindössze 2 gramm cukrot tartalmaz 3 centiliterenként, szemben az Aperol 10 grammjával. Meyer citromból, olasz bergamotból és perzsa lime-ból készül, így jóval összetettebb, mint a legtöbb citromos ital.
Hogyan igyuk a Le Monét?
A legegyszerűbb verzió: keverjük 1:1 arányban proseccóval. Ha különlegesebb végeredményre vágyunk, dobhatunk bele citromkarikákat, citromhéjat, vagy akár friss zöldfűszereket, például rozmaringot vagy bazsalikomot – ezek mélységet, rétegesebb ízvilágot eredményeznek.
Képek forrása: Shutterstock