A népszerű alapanyag, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
Kulcsszavak
A népszerű alapanyag, ami egészségesebb főzve, mint nyersen
A népi gyógyászatban rendszeresen alkalmazzák, ám a szakértők szerint jobban járunk, ha megfőzzük.
Az olívaolaj nyers fogyasztásának hagyománya évszázados múltra nyúlik vissza. A hiedelem szerint számos betegség kezelésére alkalmas, ilyen lehet például a torokfájás vagy a székrekedés. Emiatt pedig sokan azt gondolják, hogy egészségesebb natúran fogyasztani, magyarán meginni, mivel így több tápanyagot nyerhetünk ki belőle, mintha az ételbe főznénk.
A The Daily Meal gasztronómiai portál Conetta Montagnese táplálkozási szakértőt idézte, aki szerint ez az állítás nem igaz, legalábbis nincsen tudományosan alátámasztva.
„A mai napig egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a reggeli olajfogyasztás hatékonyabb lenne, mint a főétkezésekhez fűszerként való használata” – mondta. A szakértő arra is rámutatott, hogy sokan hajlamosak tévesen azt feltételezni, hogy az olívaolaj egyfajta varázslatos gyógymód. Ennek ellenére, ha mindenképp ragaszkodunk a nyersen fogyasztásához, szerinte sokkal érdemesebb (és finomabb) lehet a mediterrán étrend más összetevőivel kombinálni, mint például a fokhagyma vagy a bazsalikom.
Képek forrása: Unsplash