Kulcsszavak
Így használd fel a tojásfehérjét, ha nem akarod kidobni
Sütés során gyakran előfordul, hogy az adott recept a tojásnak csak a leválasztott sárgáját igénylo, ezáltal a megmaradt fehérje általában a kukában landol, pedig rengeteg finomság készíthető belőle, ráadásul pillanatok alatt. Mutatunk 6 maradékmentő ötletet.
Habcsók
Az egyik kiválómódja, hogy új értelmet adjunk a maradék tojásfehérjének, ha habcsókot készítünk belőle. Akár a svájci, francia vagy belga változatot választjuk, málnával, csokoládéforgáccsal vagy egy kis citrommal kombinálva rendkívül finom végeredményt kapunk. A legegyszerűbben talán a francai habcsókot készíthetjük el: nincs más dolgunk, mint a tojásfehérjéket habbá verni, majd lassan adagolva hozzáadni a cukrot, amíg a krém megdermed. Fogyasztás előtt azonban ne felejtsük el megsütni – írja a The Daily Meal.
Gyümölcs mousse
Ha nem akarunk sokat bajlódni a konyhában, maradékmentésre érdemes egy rendkívül egyszerű gyümölcshabot választani. Mindössze három hozzávalót és egy konyhai robotgépet igényel, ráadásul csupán öt perc alatt elkészül. A fagyasztott gyümölcsből, cukorból és tojásfehérjéből álló desszert pedig garantáltan a család kedvence lesz.
Fontos megemlíteni, hogy a tojásfehérjét sütés nélkül, vagyis nyersen fogyasztjuk, és habár a megbetegedés kockázata nagyon alacsony, várandósság vagy legyengült immunrendszer esetén inkább használjunk pasztőrözött tojásfehérjét.
Házi majonéz
A majonéz hihetetlenül sokoldalúan felhasználható szósz, nem mellesleg rengeteg ételhez illik. Habár a boltban már készen kapjuk, néhány perc alatt otthon is elkészíthetjük saját, friss verziónkat. A majonézben általában a sárgája is benne van, ám ha csak fehérjéből készítjük, a különbség az ízében nem, csak a színében mutatkozik majd meg (halványabb lesz a végeredmény).
Macaroon
Nem szabad összetéveszteni a trendi, színes francia macaront a macaroonnal, utóbbi ugyanis hagyományosan őrölt mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készült lágy sütemény. A könnyedségét alapvetően a felvert tojásfehérjének köszönheti. Ma már a mandula helyett inkább kókuszreszelékből vagy diófélékből áll össze. Gyakran néhány plusz alapanyaggal ízesítik, a legegyszerűbb változata pedig pillanatok alatt összedobható: a keményre vert tojásfehérjét dolgozzuk bele a kókuszreszelék, a cukor és a vanília keverékébe, majd kisebb halmokat formázva süssük meg.
Angyaltorta
Az angyaltorta egy piskótaszerű, fehér krémmel bevont torta, amelyet az egyszerűsége mellett mennyei és enyhén édes íze tesz ellenállhatatlanná. Mindössze néhány összetevőt tartalmaz, a jellegzetesen könnyed, ruganyos állagát a felvert tojásfehérjének köszönheti. A legtöbb recept javaslata szerint a keményre felvert tojásfehérjéhez lassan adagoljuk a többi hozzávalót (sütőpor, liszt, cukor, citromlé), majd sütőben süssük. A tökéletes állag titka nem más, mint a folyamatos kevergetés.
Tojásfehérje-koktélok
Talán nem is gondolnánk, de a tojásfehérje valójában különböző koktélokhoz is remekül passzol, ugyanis selymes, habos végeredményt kölcsönöz az adott italnak. Ilyen például a whiskey sour, amit a már említett összetevő mellett egy csepp citromlével ráznak fel. Peru egyik nemzeti itala a pisco sour szintén tartalmazza. A koktél az erjesztett szőlőből készített perui pálinkából, lime-ból, cukorból és természetesen tojásfehérjéből áll.
Képek forrása: Shutterstock