Skip to main content

Itthon is rendszeresen esszük a zöldséget, pedig rengeteg vegyszer éri

Itthon is rendszeresen esszük a zöldséget, pedig rengeteg vegyszer éri

Egy amerikai környezetvédelmi csoport minden évben összeállít egy listát, amelyben a legtöbb növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszereket rangsorolja. Az idei lista élére egy olyan növény került, amit a magyarok is előszeretettel fogyasztanak. 

A „piszkos tucat" nevű listát az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) minden évben elkészíti, és az USDA (United States Department of Agriculture, az Amerikai Egyesült Államok földművelésügyi minisztériuma) adatai alapján határozza meg a legtöbb növényvédő szert tartalmazó termékeket. Az idei listán az első helyen egy olyan növény végzett, amiből gyakran készül hazánkban főzelék: a spenót. A levélzöldségről megállapították, hogy „több növényvédőszer-maradványt tartalmaz súlyra vetítve, mint bármely más terméktípus”. Mint kiderült, a vizsgált minták több peszticidet (növényvédő szer) tartalmaztak, mint bármely más termék. A nem bio minták 75%-a pedig permetrint, egy Európában betiltott idegmérgező rovarölő szert tartalmazott – írja a Delish gasztronómiai portál.

spenot

A listán a tavalyi rangsorhoz képest most szerepelt a szeder, amelyet az USDA először 2023-ban tesztelt. Érdekes módon a rangsorba bekerült a burgonya is: a minták 90%-a ugyanis pozitívan tesztelt a klórprofámra, egy olyan vegyi anyagra, amely megakadályozza a csírák növekedését – és amely az Európai Unióban betiltott.

„Az EWG vásárlói útmutatója egy olyan eszköz, amely tájékoztatja a fogyasztókat, és segít nekik a termékvásárlásban, azzal a céllal, hogy mindenki több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon”

– fejtette ki Alexis Temkin, az EWG tudományos alelnöke a sajtóközleményben. A listára felkerültek gyümölcsök és zöldségek közé tartoznak a sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a kelkáposzta és a mustárzöld, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a nektarin, a körte és az alma.

Hogyan határozzák meg a rangsort?

A lista felállításához az EWG az USDA által végzett vizsgálatokból származó növényvédőszer-maradványokat vizsgálja. Ezek a vizsgálatok több mint 53 ezer mintából készültek 47 mosott gyümölcsből és zöldségből. Érdekesség, hogy a szakértők az idei lista megalkotásához új módszertant alkalmaztak, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mennyire károsak egyes gyümölcsök és zöldségek. A vizsgálat a peszticidek mennyisége mellett a toxicitást is mérte, vagyis azt, hogy a peszticidek mennyire lehetnek károsak az emberi szervezetre.


Képek forrása: Unsplash