Szakértők szerint így lesz a legfinomabb a hagyományos kávé
Kulcsszavak
Szakértők szerint így lesz a legfinomabb a hagyományos kávé
A csepegtetéssel készített kávé az elmúlt években reneszánszát éli, amit elsősorban kifinomult, aromás ízjegyeinek, valamint a költséghatékonyságának köszönhet. A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy rengeteg múlik azon, hogy milyen magasságból, és hogyan öntjük le vízzel a kávét.
A kávékészítés egyik legegyszerűbb (és jellemzően a legolcsóbb) módja a csepegtető, aminek lényege, hogy forró vizet öntünk az őrölt kávébabokra, és hagyjuk, hogy a víz azon keresztül átszivárogva főjön le. Erre többféle módszer létezik, a leggyakoribb a kézzel készített verzió, amihez csupán egy papírszűrőre és egy nagyobb edényre van szükség. A főzés során azonban érdemes lehet feljegyezni az olyan, elsőre teljesen jelentéktelennek tűnő adatokat, mint például, hogy milyen magasságból öntjük rá a vizet a kávébabra, illetve, hogy az pontosan milyen hőmérsékletű volt. A szakértők szerint ugyanis ezen tényezők fontos szerepet játszhatnak a tökéletes ízvilág elérésében, de akár még a spórolásban is segíthetnek.
A The Daily Meal kiemeli, hogy a csepegtetős kávé kapcsán valójában létezik egy „optimális magasság”, azaz nem mindegy, hogy milyen távolságból öntjük a babokra a vizet: a megfelelő tempó és áramlás kombinációja ugyanis segíthet a friss főzet ízprofiljának és erősségének variálásában. Így ahelyett, hogy növelnénk a babok mennyiségét, egyszerűen csak kísérletezzük ki az ideális magasságot és a víz öntési időtartamát. A lap által szemlézett, friss tanulmány szerint 10%-kal kevesebb kávézacc képződik, ha ezt a technikát választjuk. Szóval, tényleg számít, hogyan öntjük ki a kávét? A rövid válasz: igen.
Az ideális magasság megtalálása valójában ízlés kérdése, hiszen teljes mértékben attól függ, hogy milyen erősségű kávét preferálunk. A kutatók kiderítették, hogy az erősebb csésze elérésének trükkje az, ha a vizet egy bizonyos magasságból, pontosabban 11 centiméterről adagoljuk. Ennél magasabbra viszont ne emeljük a vízforralót, mivel az ellenkező hatást válthat ki. Ráadásul, még balesetveszélyes is, hiszen könnyen leforrázhatjuk magunkat. Ha gyengébb erősséget és selymesebb ízvilágot szeretnénk, nincs más dolgunk, mint csökkenteni a magasságot. Ezen felül érdemes lehet beszerezni egy lengőnyakú vízforralót, amivel biztosítani tudjuk a víz egyenletes áramlását.
Természetesen a kávé széles választéka mellett rengeteg más tényező is hozzájárul a tökéletes csésze elkészítéséhez, a kávébabok fajtájától és őrlési méretétől kezdve a csepegtetés helyes módjáig. Mégis, a felfedezés segíthet a költséghatékonyság, illetve az ideális erősség elérésében.
Képek forrása: Unsplash