Tényleg finomabb növényi tejjel a kávé?
Kulcsszavak
Tényleg finomabb növényi tejjel a kávé?
Egy friss kutatás szerint a különböző növényi alapú tejek különböző hatással lehetnek a kávéra és az egészségünkre.
Annak ellenére, hogy az elmúlt években globálisan elterjedtek a különböző növényi tejek, csak kevés kutatás vizsgálta részletesen, hogyan változtatják meg a kávé ízét és tulajdonságait. Egy dél-koreai kutatócsoport most a diófélékből készült tejekre fókuszált. A vizsgálat során mandula-, kesudió-, mogyoró- és diótejjel készítettek kávéitalokat, mind pörkölt, mind pörkölés nélküli változatban, eszpresszó alaphoz, olvasható a Daily Coffee News cikkében.
A vizsgálat során azt találták, hogy a legkedveltebb ízvilág a hagyományos tehéntejjel készült kávénál volt, ugyanakkor a diófélékből készült tejek is hasonló eredményt értek el az édesség, a keserűség és az állag szempontjából. Az is kiderült, hogy a diófélékből készült tejek egészségesebbnek számítanak: alacsonyabb a telített zsírtartalmuk, több bennük a telítetlen zsír, a pörkölt változatokban pedig magasabb az antioxidáns- és polifenoltartalom.
A tanulmány szerint ezek az eredmények segíthetnek olyan kávéitalok fejlesztésében, amelyek egyszerre egészségesek és ízletesek. A kutatók szerint a következő lépés a diófélékből készült tejek ízének javítása és a nem kívánatos aldehidek (a kesernyés ízért felelős vegyületek) csökkentése lehet. A kutatás során az érzékszervi eredmények szerint a kesudiótej kapta a legmagasabb pontszámot a diófélékből készült tejek között, ezt követte a mandulatej és a pörkölt mogyorótej. A pörkölt diótej szerepelt a legrosszabbul. A tehéntej mindazonáltal a legédesebb, a második legkevésbé keserű, és a legkedveltebb állagú volt.
A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a diófélékből készült tejek íze miatt nem a legnépszerűbbek, az egészségre kedvező tulajdonságaik miatt érdemes őket beilleszteni az étrendbe.
Képek forrása: Unsplash