Skip to main content

Több mikroműanyag lehet az üveges italokban, mint a műanyag palackos verzióban

Több mikroműanyag lehet az üveges italokban, mint a műanyag palackos verzióban

A francia élelmiszer-biztonsági hivatal, az ANSES friss kutatása szerint jóval magasabb a mikroműanyagok koncentrációja az üveges sörökben és üdítőkben, mint a műanyag vagy fémdobozos változatokban. Az erről szóló tanulmány a Journal of Food Composition and Analysis című szaklapban jelent meg – írja a The Drink Business. Mint kiderült, a kutatók átlagosan 100 mikroműanyag részecskét találtak literenként az üvegpalackos italokban, ami 5–50-szer magasabb érték, mint amit a műanyag palackokban vagy alumínium dobozokban mértek.

A kutatás vezetője, Guillaume Duflos (ANSES) az AFP hírügynökségnek kifejtette, hogy az elsődleges céljuk az volt, hogy megvizsgálják, mennyi mikroműanyag található a Franciaországban forgalmazott italokban, és hogy a különböző csomagolóanyagok milyen hatással lehetnek erre. A tudósok a vizsgálat során észrevették, hogy az üvegpalackokból származó mikrorészecskék alakja, színe és műanyag-összetétele megegyezett a kupakokon lévő festékréteggel. Az ANSES közleménye szerint ezek a festékrétegek apró, szabad szemmel nem látható karcolásokat tartalmaztak – valószínűleg a kupakok egymáshoz dörzsölődése miatt a tárolás során – később pedig ezekből szabadulhattak fel a mikrorészecskék.

Tisztább lehet a víz és a bor, mint a sör és az üdítő

mikromuanyag

A vizsgálatok szerint az ásványvíz (mind a szénsavas, mind a mentes változat) esetében az üvegpalackos változatban is alacsonyabb volt a mikroműanyag-tartalom: literenként 4,5 részecske, míg műanyag palackban 1,6. A bor szintén keveset tartalmazott, még úgy is, ha kupakkal lezárt üvegbe palackozták. Hogy miért, azt a kutatók szerint egyelőre nem lehet tudni. Az üdítőitalok esetében viszont már jóval magasabb értékeket mértek: üvegpalackos üdítőkben kb. 30 részecske/liter, a limonádéban kb. 40 részecske/liter, a sörben pedig kb. 60 részecske/liter.

A szakértők szerint azt, hogy mindez milyen mértékű veszélyt jelent az egészségre, egyelőre nem tudni. Az ANSES kutatócsapata hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs hivatalos határérték arra vonatkozóan, milyen mennyiségű mikroműanyag számít toxikusnak, így egyelőre nem állítható, hogy ezek az értékek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ennek ellenére azt javasolják az italgyártóknak, hogy vizsgálják felül a palackzárók kialakítását, mert viszonylag egyszerű lenne csökkenteni a mikroműanyagok mennyisége. Érdekesség, hogy még 2022-ben látott napvilágot egy tudományos kutatás, amely kimutatta, hogy műanyagrészecskék megtalálhatók az emberi vérben is, ami arra utal, hogy ezek a részecskék képesek eljutni a szervekig is.


Képek forrása: Shutterstock/Unsplash