Skip to main content

A világ egyik legbüdösebbjének választották a magyarok kedvenc sajtját

A világ egyik legbüdösebbjének választották a magyarok kedvenc sajtját

Az ikonikus francia sajt egyedülálló íze miatt óriási népszerűségnek örvend világszerte. A magyarok körében is kedvelt termék különleges illata miatt még egy ranglistára is felkerült. 

A kékpenészes sajtok – mint a gorgonzola, a hazai márványsajt vagy a roquefort– az egész világon közkedveltek. Különösen az utóbbi, amely a magyarok körében is kiemelten népszerű típus. A The Daily Meal gasztronómiai portál a különleges sajtok kapcsán nemrég összeállított egy listát, amelyben a világ legbüdösebbjeit rangsorolja. A listán a már említett roquefort pedig előkelő helyen végzett: a hatodik helyen. 

De pontosan hogyan jön létre a roquefort és miért ilyen büdös?

A nyers juhtejből készült sajt hazája Franciaország. A sajtkészítés során a penicillium roqueforti nevű nemes penészgombával oltják be, amely belülről indulva alakítja ki a sajt jellegzetes kék erezetét. A roquefort érlelése természetes mészkőbarlangokban történik, a dél-franciaországi Roquefort városka közelében. A térség páratartalma és szellőzése ugyanis ideális feltételeket biztosít a penész fejlődéséhez.

roquefort

A sajtokat már a folyamat elején sós lében mossák, majd fóliába csomagolják, hogy meggátolják a kérgük kialakulását. Legalább három hónapig érlelődnek, mire elnyerik végső, intenzív aromájukat. A roquefort illata – amelyben egyszerre érezhető a tengeri só, az istálló, a gomba és egy enyhe füstösség – valóban megosztó lehet, ám a sós, penészes karakter remekül harmonizál egyes ételekkel, valamint az édes borokkal.


Képek forrása: Shutterstock