Kulcsszavak
Mindig kiszárad a sült hús? Ezzel a trükkel tökéletesen omlós marad!
Bár a sült pulyka hagyománya az Amerikai Egyesült Államokból származik, itthon is egyre többen tálalják az ünnepi asztalon. A hosszú sütési idő miatt azonban könnyen előfordulhat, hogy a hús kiszárad. Szerencsére létezik egy apró, de annál hatékonyabb trükk, amellyel szaftos és omlós marad.
Az amerikai hálaadás elmaradhatatlan része a sült pulyka, ám a hosszú sütési idő során gyakran előfordul, hogy míg a comb és a szárny tökéletesen átsül, a mell húsa kiszárad. Számos módszer létezik a probléma megelőzésére, de az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a sütőzacskó használata. A sütőzacskó alapvetően hőálló, BPA-mentes nylonból készül, és kifejezetten különféle húsok, nagyobb sültek elkészítésére fejlesztették. Akár a 200 Celsius-fokot is elviseli, így teljesen biztonságosan használhatjuk a sütőben, ellentétben a hagyományos papír- vagy műanyag zacskókkal, amelyek ilyen magas hőmérsékleten könnyen balesetet okozhatnak. Sütés közben a pulyka jelentős mennyiségű vizet veszít, akár a súlyának 25-33 százalékát, ám a sütőzacskó a nedvesség nagy részét bent tartja, így a hús sokkal szaftosabb marad. A tökéletes végeredmény érdekében azonban érdemes néhány lépésre odafigyelnünk – írja a The Daily Meal.

Így használjuk a sütőzacskót, ha omlós húst szeretnénk
1. Szórjunk lisztet a zacskóba
Mielőtt beletesszük a húst, szórjunk bele körülbelül egy evőkanál lisztet. Ez elkeveredik a kisülő szafttal, és segít megakadályozni, hogy a zacskó sütés közben kidurranjon.
2. Használjunk fel zöldségeket is
Tegyünk a zacskó aljára hagymát, répát, zellert vagy friss fűszernövényeket. Ezeknek a gőze ugyanis puhítja a húst, plusz finom ízt adnak a szaftnak.
3. Ne felejtsük el a szellőzőnyílásokat
Miután a zacskót lezártuk, vágjunk rá hat darab, félcentis nyílást. Ez segíti a gőz távozását és megakadályozza a zacskó felpuffadását. Fontos: a bevágásokat a mell és a comb közelében ejtsük, hogy könnyen tudjuk ellenőrizni a hőmérsékletet.
4. Figyeljünk arra, hogy a zacskó ne érjen hozzá a sütő falához vagy a fűtőszálhoz
Ha mégis megtörténik, és a műanyag megolvad, alacsony hőmérsékleten könnyebben lekaparhatjuk a sütő felületéről.
5. Számoljunk rövidebb sütési idővel
A zacskóban képződő gőz gyorsítja a sütést, így a hús akár egy teljes órával hamarabb elkészülhet, mint hagyományosan. A biztonság kedvéért azonban ne az időre hagyatkozzunk: a comb és a mell belső hőmérséklete mindenképp érje el a 75-80 Celsius-fokot, így biztosítva, hogy a pulyka teljesen átsüljön.
6. Pihentessük a húst a zacskóban
Ha elkészült, hagyjuk még 30 percig a lezárt zacskóban. Így a nedvesség visszajut a hús rostjai közé, ami még omlósabbá és szaftosabbá teszi.
Mi a teendő, ha ropogós bőrt szeretnénk?
A sütőzacskó előnye a szaftosság, hátránya viszont, hogy gőzben sül a hús, így a bőre nem lesz ropogós. Ha mégis szeretnénk egy roppanós réteget, egyszerűen vágjuk fel vagy vegyük le a zacskót a sütés utolsó 15-60 percében, attól függően, mennyire szeretnénk megpirítani a bőrt.
Készítsünk-e tölteléket a zacskóban sült pulykához?
Bár sokan szeretik a tölteléket a hús belsejében sütni, sütőzacskó használatakor ez nem mindig jó ötlet. Mivel a gőzben sült pulyka gyorsabban elkészül, a belseje nem mindig éri el azt a hőmérsékletet, amely szükséges a töltelék teljes átsüléséhez. A benne lévő tojás például nem biztos, hogy biztonságos hőfokra melegszik. Ha ragaszkodunk a húsban sült töltelékhez, akkor is fontos, hogy elérje a legalább 74-75 Celsius-fokos belső hőmérsékletet. A legegyszerűbb azonban külön tepsiben elkészíteni, sok szakács is ezt ajánlja.
Képek forrása: Unsplash