Skip to main content

A világ egyik legédesebb gyümölcsét már itthon is termeszthetjük

A világ egyik legédesebb gyümölcsét már itthon is termeszthetjük

A Dél-Amerikában honos granadilla az egyik legfinomabb, legzamatosabb trópusi gyümölcs a világon. Jó hír: maga a növény sem igényel túl sok gondozást. 

A granadilla a golgotafélék családjának egyik kevésbé ismert tagja, pedig rendkívül finom, egyedülálló, édeskés ízvilággal rendelkezik. A természetes élőhelye Dél-Amerika trópusi hegyvidékei, ahol átlagosan 800-2500 méter magasan fordul elő. Megfelelő körülmények között 50-80 méter magasra is nőhet. Habár az extrém hőségre és fagyra is érzékeny, remekül bírja a napsütést, ahogy az árnyékos helyen is jól érzi magát. Alapvetően igénytelen, így már a minimális gondozást is meghálálja. Bőséges öntözés mellett meglepően gyorsan cseperedik, ráadásul már a második évében is gyümölcsöt hozhat. Viszonylag egyszerű a termesztése, ahogy hazánkban is eléldegél, így a legtöbb kertészetben beszerezhetjük a magjait. 

De mi az a granadilla?

granadilla

A tojás alakú, élénk narancssárga színű gyümölcs átmérője nagyjából 5-6 cm. Dél-Amerikában, azon belül is Kolumbiában a helyiek körében bevett szokásnak számít, hogy a felbontáshoz a vastag héjú gyümölcsöt egyszerűen csak a fejükhöz koppintják. A belsejében  a zselés hártya között rengeteg apró mag található. Elsősorban nyersen fogyasztják, mivel a legtöbb egzotikus gyümölccsel ellentétben a granadilla magja is édes– a ropogós állaga miatt pedig külön élmény a fogyasztása – írja a The Daily Meal.

Feldolgozott formájában más gyümölcsökkel, például mandarinnal vagy eperrel kombinálva édes leveket készítenek belőle, de gyakran fagylalt formájában is kapható. Rendszeresen használják salátákban, valamint különböző desszertekben, például pudingokban is. Némi cukorral megszórva hosszú ideig eláll, így akár hetekig is tárolhatjuk a hűtőben. 

 


Képek forrása: Shutterstock