Tényleg termeszthetünk gombát akár a kertünkben is?
Kulcsszavak
Tényleg termeszthetünk gombát akár a kertünkben is?
A legtöbb gombafajta ma már nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét a tányérunkon. A növényi alapú étrendet követők számára pedig természetes húspótlóként is szolgál. De vajon otthon is lehet termeszteni? A szakértők szerint igen, ráadásul könnyebben, mint gondolnánk.
Crystal Schmidt, a Whole-Fed Homestead nevű YouTube-felhasználó egy részletes videóban mutatja meg, hogyan nevelhetünk shiitake gombát saját kertünkben. Csatornáján és weboldalán különféle házi praktikákat olvashatunk, amelyek segítségével mi is belevághatunk a termesztésbe. Szerinte mindez nemcsak egyszerű, hanem rendkívül költséghatékony is.
„A shiitake termesztés az egyik legjövedelmezőbb tevékenységünk”
– fejti ki Schmidt. Ez a típusú gomba egyrészt azért is értékes, mert a nagyobb áruházakban 100 grammja nem kevesebb mint 6-700 forintba kerül, másrészt pedig a kert árnyékosabb részein is jól fejlődik, ahol más növények alig élnek meg. Az előállításához némi alapfelszerelésen és farönkön kívül nincs is másra szükségünk.
„A rönkök több alkalommal is teremnek évente, és akár nyolc évig is termékenyek maradnak. Éppen ezért nemcsak szórakoztató, de kifizetődő projektről van szó, ráadásul közelebb kerülünk a természethez.”
A termesztéshez a szakértő hat fő lépést vázol fel, amely mentén mi is elindulhatunk:
- Rönkök betakarítása
- Lyukak fúrása
- Gombaspóra bejuttatása
- Lyukak lezárása viasszal
- Rönkök inkubálása
- Betakarítás előkészítése
A siker kulcsa elsősorban a megfelelő fa: Schmidt szerint a tölgy a legjobb választás. A rönköket frissen kell kivágni, lehetőleg élő, de nyugalmi állapotban lévő fákból. Fontos, hogy soha ne használjunk elhalt vagy lehullott fát. A legideálisabb időszak a rönkök vágására a március–április, a beoltásra pedig a május, amikor már nem fenyeget fagy. A rönköket 90–120 cm hosszúra vágjuk, majd fúrjuk ki rombusz alakú mintázatban. A lyukak elkészítéséhez érdemes sarokcsiszolót használni, mert ez sokkal gyorsabb, mint a hagyományos fúró.
Hogyan oltsuk be a rönköket?
Schmidt fűrészporos spórával dolgozik, amely shiitake micéliumot (a gombák vegetatív része) tartalmaz. Egy speciális rézoltóeszközzel nyomja a spórát a lyukakba, amiket ezt követően viasz segítségével lezár. Fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a spórát: akkor jó, ha nedves, zárt tasakban érkezik, és sokszor már szabad szemmel is látszik a micélium fejlődése. Miután a rönköket lezártuk, helyezzük árnyékosabb helyre, ahol megindul az inkubálás. Ez fázis lényegében annyit jelent, hogy egy évig pihentetjük őket.
Amint a micélium átszőtte a rönköt, megindul a termés (jellemzően tavasszal és ősszel). Ilyenkor érdemes olyan helyre tenni a rönköket, ahol minden nap szem előtt vannak, hiszen ha nem figyeljük rendszeresen, könnyen lemaradunk a szüretről. Fontos megemlíteni, hogy a shiitake gombák évről évre ugyanazokból a lyukakból bújnak elő.
„Az első rönkök, amiket valaha készítettünk, már kilenc évesek, és még mindig egy teljes kosárnyi gombát hoznak évente”
– meséli Schmidt. Ha van egy kis helyünk a kertben, szívesen kísérletezünk, nem mellesleg pedig szeretjük a gombákat, ez a projekt nemcsak hasznos, hanem élmény is lehet számunkra.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash