Skip to main content

Ez a reggeli alapanyag bizonyítottan javíthatja a memóriát és a koncentrációt

Ez a reggeli alapanyag bizonyítottan javíthatja a memóriát és a koncentrációt

Bár sokak szerint a reggeli a nap legfontosabb étkezése, a legtöbben mégis gyorsan elkészíthető, kevésbé tápláló fogásokat választunk. Pedig egyetlen egyszerű hozzávalóval olyan értékes tápanyagokhoz juttathatjuk a szervezetünket, amelyek már délelőtt érezhetően javítják a koncentrációt, a reakcióidőt és az energiaszintet.

A dió kétségtelenül az egyik legegészségesebb olajos mag, nem véletlen, hogy a szakértők a rendszeres fogyasztását javasolják. Az University of Reading kutatói által végzett tanulmány eredménye azonban arra is rámutatott, hogy reggelire fogyasztva még erőteljesebben támogatja az agyműködést. A kutatásban 32 fiatal felnőtt vett részt, akik kétféle reggelit kaptak: egy diót tartalmazót és egy olyat, amelyből hiányzott ez az összetevő. A következő hat órában végzett kognitív tesztek egyértelműen azt mutatták, hogy a diót fogyasztó csoport gyorsabban reagált, jobban teljesített memóriateszteken, és ez a hatás a nap későbbi részében is fennmaradt – írja a Food & Wine.

dio

Miért ilyen hatékony?

A különlegessége, hogy több fontos tápanyagban is bővelkedik. Tartalmaz omega-3 zsírsavakat (különösen alfa-linolénsavat), amelyek nélkülözhetetlenek az agysejtek felépítéséhez és védelméhez. Gazdag polifenolokban és antioxidánsokban, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, vagyis azt az állapotot, amikor a sejtek több károsító anyaggal találkoznak, mint amennyivel szemben a szervezet védekezni tud. Emellett olyan flavonoidokat is tartalmaz, amelyek alapvető szerepet játszanak a szervezet mindennapi működésében: javítják az agyi vérkeringést, védik az idegsejteket, és hozzájárulnak a gyorsabb információfeldolgozáshoz. A dióban ráadásul E-vitamin, B-vitaminok, melatonin, polifenolok, fehérje és többszörösen telítetlen zsírok is találhatók – ezek együtt olyan „védőhálót” alkotnak, amely hosszú távon is támogatja az agy épségét és rugalmasságát. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása összefügg a jobb memóriafunkciókkal, a gyulladásszint csökkenésével, sőt az időskori szellemi hanyatlás lassításával is.

Miért érdemes kifejezetten reggel fogyasztani? 

A kutatók szerint a dió hatása különösen akkor érezhető, ha reggel fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a szervezet ilyenkor még „üresen” indul, az agy pedig az első energialöketre támaszkodik, ezért érzékenyebben reagál a lassan felszívódó tápanyagokra. A dió stabilizálja a vércukorszintet, így a délelőtt folyamán kiegyensúlyozottabb koncentrációt és jobb teljesítményt tapasztalhatunk.

Mennyit érdemes ennünk?

A vizsgálatok szerint napi 50 gramm dió (nagyjából 7-11 egész szem) már mérhető javulást hozhat a kognitív teljesítményben. Ennél többet nem szükséges fogyasztanunk, sőt érdemes kerülni a túladagolást, hiszen magas energiatartalmú, és nagy mennyiségben emésztési panaszokat is okozhat. A legjobb, ha nyers változatot választunk, a cukrozott vagy erősen sózott verziók ugyanis már nem támogatják olyan hatékonyan a szervezetet.

Hogyan építsük be a mindennapokba?

A dió szerencsére rendkívül sokoldalú, így könnyen belecsempészhetjük a mindennapi étrendünkbe. Reggelire például:

– megszórhatjuk vele az zabkását vagy a joghurtot;
– hozzáadhatjuk a turmixhoz;
– keverhetjük friss gyümölcsök mellé;
– vagy önthetünk a gabonapehelyhez is.

Fontos azonban, hogy a nap további részében is remek kiegészítő lehet: salátákban, tésztákban, sült zöldségek mellé, pesto szószban, sőt házi dióvajként is fantasztikus. Ha pedig valami különlegesebbre vágyunk, kevés mézzel és egy csipet fahéjjal meg is piríthatjuk, így egyszerre lesz ropogós, édes és tápláló. Heti öt-hét alkalommal fogyasztva már érezhetően javíthatja a közérzetet, támogathatja a memóriát, és erősítheti az egész test egészségi állapotát. A legjobb pedig, hogy nincs szükség bonyolult receptekre, elég néhány szem dió a reggeli mellé.


Képek forrása: Unsplash