Skip to main content

A világhírű pikáns szósz, amit a véletlennek köszönhetően találtak fel

A világhírű pikáns szósz, amit a véletlennek köszönhetően találtak fel

Ma már szinte minden konyhában megtalálható a Worcestershire-szósz, amely jellegzetes, pikáns ízével ételek és koktélok, például a Bloody Mary kedvelt kiegészítője. Az eredete azonban meglepő, ugyanis csupán véletlenül alakult ki az ízvilág.

A szósz története egészen 1823-ig nyúlik vissza, amikor két brit férfi, John Wheeley Lea és William Henry Perrins gyógyszertárat nyitott Worcesterben,a Severn folyó partján. Az üzletben elsősorban élelmiszert, háztartási termékeket, gyógyszereket, valamint a kikötőkön keresztül a világ minden tájáról érkező áruk széles választékát kínálták. A legenda szerint az 1830-as években Lord Sandys, Bengália egykori kormányzója betért a gyógyszertárba, és megkérte a két tulajdonost, hogy készítsenek neki egy speciális mártást egy olyan recept alapján, amelyet még az indiai útján fedezett fel, olvasható a Vinepair cikkében. 

Lea és Perrins elkészítettek két adagot, de amikor megkóstolták a sajátjukat, annyira rossznak találták, hogy a pincébe rejtették. Körülbelül másfél évvel később azonban egy alkalmazott újra felfedezte a szószt – az érlelés során az ízek összeértek, így az édes, sós, borsos és savanykás kombinációja tökéletes lett.

worcestershireszosz

Ennek köszönhetően végül 1837-ben a Lea & Perrins piacra dobta az eredeti Worcestershire-mártást. Az üzlet Worcester kikötői között feküdt, így a tengerészek gyakran vitték magukkal a hajóra, hogy a tengeren fogyasztott ételeket ízesítsék. 1843-ra évente már 15 ezer üveget adtak el, és 1849-re San Franciscóba is szállították.

A szósz népszerűsége miatt mások is próbálták lemásolni az ízét, ezért a Lea & Perrins 1906-ban bírósági védelmet kapott a „The Original Worcestershire Sauce” (Az eredeti Worcestershire-mártás) márkára, amelyet ma is minden üvegen feltüntetnek. A márka ma a Kraft Heinz tulajdona, a recept pedig továbbra is titkos. Az ismert összetevők között van az ecet, melasz, cukor, víz, só, hagyma, szardella, fokhagyma, szegfűszeg, tamarind és chili paprika kivonat, a pontos arányokat azonban nem tudni. 

Ma évente körülbelül 25 millió üveget gyártanak világszerte, így a Worcestershire-szósz továbbra is a konyhák és koktélok kedvence marad.


Képek forrása: Shutterstock/Unsplash