Kulcsszavak
Ezért ne dobjuk ki a banánhéjat
A népszerű gyümölcs héja legtöbbször a kukában landol, pedig számtalan praktikus módon újrahasznosítható a konyhában és azon túl is.
Sokan nem tudják, de a banánhéj víztisztításra, főzésre és házi bőrápolásra egyaránt használható, ráadásul remekül puhítja a húsokat is. Az egyik leghasznosabb felhasználási módja azonban, ha ecettel keverve természetes, vegyszermentes konyhai tisztítószert készítünk belőle. Ehhez keverjünk össze fél csésze desztillált ecetet egy feldarabolt banánhéjjal, amíg sima, spray-palackba tölthető oldatot nem kapunk. A keveréket használhatjuk pultok, tűzhelyek és evőeszközök tisztítására – írja a The Daily Meal.
De mégis hogyan működik?
A banánhéj gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, és természetes olajokat tartalmaz, amelyek segítik az evőeszközök polírozását, eltüntetik a kellemetlen szagokat, ráadásul antimikrobiális tulajdonságokkal (képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat) is rendelkezhetnek. Az ecetsav pedig hatékonyan távolítja el a koszt és az ásványi lerakódásokat. Bár felvitelkor csípős, erőteljes szag érezhető, ez gyorsan elillan, és a felületek ragyogóan tiszták lesznek. Ha szeretnénk, citrusfélék héjával is feldobhatjuk a spray-t, hogy frissebb illatot kapjunk. A természetes házi tisztítószer nem tartalmaz káros vegyi anyagokat és szintetikus illatokat, így bőrbarát, környezetbarát és olcsó megoldás.
Hogyan alkalmazzuk még a banánhéjat?
- Szobanövényekre: vízzel hígítva permetezhetjük például monstera vagy páfrány leveleit, a banánhéjban található káliumnak köszönhetően ugyanis teltebbek és zöldebbek lesznek.
- Paszta készítése: keverjünk kevés szódabikarbónát és vizet a feldolgozott banánhéjhoz. A paszta természetes csiszoló hatású és szagsemlegesítő, így kiválóan alkalmas szagos munkalapok tisztítására vagy ezüsttárgyak fényesítésére.
Mindezen felül felhasználhatjuk vegán curry-ként, magas rosttartalmú chips-ként, sőt egyesek szerint akár a fogak fehérítésére is alkalmas.
Képek forrása: Unsplash