Kulcsszavak
A téli zöldség, amely több C-vitamint rejt, mint a narancs
A legtöbben automatikusan a narancsra gondolunk, ha C-vitaminról esik szó – pedig van egy zöldség, amely messze lekörözi.
Sokan nem tudják, de a kelbimbó igazi vitaminbomba, ráadásul jóval többet tartalmaz a szervezet számára létfontosságú C-vitaminból, mint a népszerű citrusféle. Míg a narancs 100 grammonként átlagosan 59 milligrammot tartalmaz, addig a kelbimbóban ugyanennyi mennyiségben körülbelül 85 milligramm található. Fontos azonban, hogy ez kizárólag a nyers zöldségre vonatkozik, főzés hatására ugyanis a vitamintartalma valamelyest csökken – írja a The Daily Meal.

Ha több C-vitamint szeretnénk beilleszteni az étrendünkbe, a kelbimbó mellett más zöldségek és gyümölcsök is remek választásnak bizonyulnak. A zöldségek közül a kelkáposzta (93 mg/100 g), a nyers brokkoli (91 mg/100 g) és a sárga paprika (142 mg/100 g) is kiemelkedően gazdag a vitaminban. Ezeket könnyedén beépíthetjük a mindennapi étkezéseinkbe – például sült zöldségköretként vagy friss saláták alapjaként.
A gyümölcsök közül egyébként kiváló választás lehet például a kiwi, az eper és a mangó. A kiwi és az eper nagyjából ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs (58–59 mg/100 g), míg a mangó igazi rekorder: akár 168 milligrammban is bővelkedik 100 grammonként. Éppen ezért akár már egyetlen tál friss, színes gyümölcssalátával feltölthetjük a szervezetünket C-vitaminnal, közben pedig finomat is eszünk.
Képek forrása: Unsplash