Kulcsszavak
Így készül a klasszikus jamaikai fogás, a jerk csirke
A jerk szószt sokan csak jamaikai szószként emlegetik, nem véletlenül: olyan népszerű, hogy szinte minden ételhez, a legtöbb étkezéskor használják. A pikáns ízű, jellegzetes fűszereiről ismert szószt azonban pillanatok alatt összedobhatjuk akár otthon is.
A szinte már fekete színű szósz alapját az intenzív ízek adják, hiszen többféle hagymát és gyömbért is tartalmaz. Ha először készítjük, érdemes mindenből kicsit kevesebb mennyiséget felhasználni, hogy könnyebb legyen az ismerkedés az ízvilággal.
Hozzávalók:
- 0,5 dl kókusztejszín;
- 1 db zöld jalapeno paprika ;
- 2 db újhagyma;
- 8 szál kakukkfű;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér;
- 1 lime héja és leve;
- 8 db csirkecomb.
Így készítsük el:
Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra. A növényeket aprítsuk fel és a fűszerekkel együtt dobjuk bele egy konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a kókusztejszínt, majd facsarjuk bele a lime levét és reszeljük rá a héját. Turmixoljuk össze.
Vágjuk fel a csirkecombokat, majd alaposan kenjük be a külsejüket a jerk szósszal. Süssük a sütőben 45-50 percig, amíg aranybarnára sülnek. A tálaláshoz szórjuk meg friss kakukkfűvel, és ízlés szerint tálaljuk rizzsel vagy krumplival.
Képek forrása: Shutterstock