Tényleg boldogsághormonokat szabadít fel a világ legnépszerűbb reggeli itala?
Kulcsszavak
Tényleg boldogsághormonokat szabadít fel a világ legnépszerűbb reggeli itala?
A kávé emberek milliói számára a nélkülözhetetlen reggeli ital, egy nemrégiben közölt kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy reggelente a szervezetünkbe bevitt koffein tényleg képes jobb kedvre deríteni.
Az Egyesült Királyságban található Warwicki Egyetem és a német Bielefeldi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a reggeli kávé hogyan hat a mentális egészségre. Ehhez egy közös, átfogó tanulmányt készítettek, a kutatás során pedig négy héten keresztül 236 fiatal felnőtt hangulatát követték nyomon. A résztvevők telefonos értesítéseket kaptak naponta hétszer, hogy jelezzék, fogyasztottak-e koffeint az elmúlt másfél órában, és hogyan érzik magukat abban a pillanatban. A több mint 28 000 „hangulati pillanatfelvétel” eredményei egyértelműek voltak: a koffein nemcsak az álmosság ellen hat, hanem ténylegesen boldogabbá és energikusabbá tehet bennünket, főként reggel, az ébredés utáni első két és fél órában, írja a Daily Coffee New.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kutatói szerint a jókedv titka az, hogy a koffein blokkolja az adenozin receptorokat (az energiatermelésért felelős szerves vegyület), ami fokozza a dopamin (a köznyelvben boldogsághormonként is nevezik) aktivitását az agyban. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a folyamatot korábban már számos tanulmány összekapcsolta a jobb hangulattal és nagyobb éberséggel. A tudósok azt is vizsgálták, van-e különbség a különböző mennyiségű koffeint fogyasztók között.
„Meglepetésünkre nem találtunk eltérést sem a koffeinfogyasztás mértéke, sem a depressziós tünetek, a szorongás vagy az alvási problémák alapján”
– fejtette ki Justin Hachenberger, a Bielefeldi Egyetem kutatója. A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a reggeli jókedv nem feltétlenül a kávé hatása: lehet, hogy egyszerűen csak annak köszönhető, hogy megszűnnek az éjszaka során kialakult enyhe koffeinmegvonás tünetek. Hozzátették, hogy a túlzott koffeinfogyasztás egészségügyi kockázatokat hordoz, és a nap végi kávézgatás az alvás minőségét is ronthatja.
A kávé és a koffein a tudományos érdeklődés középpontjában marad, nem véletlenül: a világ felnőtt lakosságának mintegy 80 %-a fogyaszt rendszeresen koffeintartalmú italokat.
„Még a vadon élő állatok is keresik a koffeint – a méhek például különösen kedvelik a koffeintartalmú virágok nektárját”
– emelte ki Sakari Lemola, a Bielefeldi Egyetem kutatója.
Képek forrása: Unsplash