Kulcsszavak
Tudtad, hogy ez az ízletes sajt tele van fehérjével?
Ha a sajtok tápértékére gondolunk, valószínűleg nem a magas fehérjetartalom jut először eszünkbe. Pedig a magyarok egyik kedvelt fajtája meglepően sok proteint tartalmaz. Mutatjuk, mit érdemes rendszeresen fogyasztani!
Mint kiderült, a parmezán – különösen az eredeti Parmigiano Reggiano – kiváló fehérjeforrás. A szakértők szerint már kb. 28 gramm nagyjából 10 gramm fehérjét tartalmaz, amit a gyártásához használt tej koncentráltságának köszönhet. A sajt érlelése során a víztartalom fokozatosan elpárolog, így az összetevők, beleértve a fehérje is, tömörebbé válnak. Ennek eredményeként a parmezánban több fehérje van, mint a legtöbb más sajtfajtában – írja a Daily Meal. A szakértők szerint ez a mennyiség könnyen beépíthető a mindennapi étrendünkbe, elég ugyanis, ha csak egy csipetnyit szórunk a kedvenc ételeinkre. Ha például pizzát eszünk vagy húsos tésztát, amelyek eleve fehérjedúsak, egy kevés parmezánnal még tovább növelhetjük ezek tápértékét. Tészták esetén akár a szósz alá is szórhatjuk a sajtot, így az jobban beleolvad az ételbe.
Hozzá kell tenni, hogy a Parmigiano Reggiano gyakran drágább más sajtoknál, ami nemcsak az időigényes és költséges gyártási folyamatnak köszönhető, hanem annak is, hogy az eredeti parmezán kizárólag meghatározott olasz régiókból származhat. Az ilyen sajtokat D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) jelöléssel látják el, amely garantálja az eredetiséget és a hagyományos készítési módot.
Érdekesség, hogy ugyan a legtöbb sajt vegetáriánus étrendbe beilleszthető, az eredeti Parmigiano Reggiano nem. A gyártása során ugyanis állati eredetű oltóenzimet használnak, amit jellemzően borjak vagy más fiatal állatok gyomrából nyernek. Ez az enzim segít elindítani a tej alvadását, ami a sajtgyártás kulcsfontosságú lépése. Jó hír azonban, hogy a laktózérzékenyek fogyaszthatják, mivel a Parmigiano Reggiano gyakorlatilag laktózmentes. A gyártás során a tej savójában található laktóz szinte teljesen eltávozik, így ésszerű mennyiségben nyugodtan fogyasztható. Egyébként ugyanez igaz más kemény sajtokra, például a Grana Padanóra is.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash