Kulcsszavak
Így turbózzuk fel a zöld teát, hogy még egészségesebb legyen
A zöld tea számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Két hétköznapi alapanyaggal kombinálva azonban nemcsak finomabb, hanem még egészségesebbé válik.
Sokan nem tudják, ám ha a zöld teához egy kis szegfűszeget, valamint mézet adunk, a jótékony hatása felerősödik. A természetes antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk miatt segíthetnek a krónikus betegségek elleni védelemben, valamint az általános egészség támogatásában is – írja a Times of India. A cikk segítségével mutatjuk, hogy pontosan milyen előnyökkel jár, ha így fogyasztjuk a zöld teát.
Jobb emésztés
A zöld teában található katekinek serkentik az emésztőenzimek termelődését, ezáltal segítik az ételek lebontását. A természetgyógyászatban a szegfűszeget már évszázadok óta olyan emésztési zavarok esetén is alkalmazzák, mint például a puffadás vagy hányinger, de segít javítani a bélrendszer egészségét is. Mindemellett nyugtatóan hat a gyomornyálkahártyára, enyhítve a gyomorfájdalmat.
Fokozza az anyagcserét
Ha szeretnénk leadni néhány kilót, érdemes a zöld teát beilleszteni a diétánkba. A hozzáadott szegfűszeg termogén tulajdonsága (enyhén megemeli a testhőmérsékletet, így ösztönözve a zsírégetést) miatt pedig jelentősen növeli az anyagcsere fokozó hatását. A hozzáadott méz segít stabilizálni a vércukorszintet, ráadásul csökkenti a cukor iránti sóvárgást.
Erősíti az immunrendszert
A zöld teába kevert szegfűszeg segít a baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben. A méz antibakteriális tulajdonságai miatt pedig természetes gyógyszerként hat a megfázás, torokfájás és fertőzések ellen. Együttesen erősítik az immunrendszert és energiát biztosítanak a szervezet számára.
Javítja a bőr egészségét
A zöld tea szegfűszeggel és mézzel való fogyasztása csodákat tesz a bőrrel. A zöld teában található antioxidánsok megvédenek az UV-károsodástól, elősegítik a regenerálódását, és küzdenek az öregedés jelei ellen. A szegfűszeg antimikrobiális tulajdonságaival elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat, míg gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megnyugtatja az irritált bőrt. A méz magába szívja a nedvességet, így hidratálja a bőrt.
Csökkenti a stresszt
Bár a zöld tea koffeint tartalmaz, megtalálható benne az L-teanin nevű aminosav is, amely elősegíti a relaxációt és a stresszoldást. A szegfűszeg és a méz hasonlóképp, enyhe nyugtató tulajdonsággal rendelkezik. Ha lefekvés előtt megiszunk egy csésze meleg zöld teát szegfűszeggel és mézzel ízesítve, a pihentető hatása mellett javíthatja az alvás minőségét. Vagyis, remek lefekvés előtti ital (koffeinmentes változatban) azok számára, akik álmatlansággal küzdenek.
Gyulladáscsökkentő
Mind a zöld tea, mind a szegfűszeg erős gyulladáscsökkentő hatással bír. A katekinek és az eugenol egyaránt segít enyhíteni a gyulladással kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát. A méz szintén gyulladáscsökkentő hatású. Ha az összetevőket együtt, rendszeresen fogyasztjuk, támogatják a szervezet természetes gyógyulási folyamatait is.
Képek forrása: Unsplash