Kulcsszavak
A különleges színű norvég sajt, aminek valójában nincs is köze a sajthoz
Ahogy a legtöbb országnak, úgy Norvégiának is megvannak a saját ételkülönlegességei. Az egyik ilyen például a jellegzetes és népszerű brunost, amely teljesen úgy néz ki, mint egy sajt, ám édeskés íze miatt a felhasználási módja eltér attól.
A brunost, vagyis a barna sajt a legtöbb norvég konyha egyik alapvető hozzávalója. De mi is az pontosan? Sokan nem tudják, ám neve ellenére technikailag nem is sajt, hanem csupán a sajtkészítés mellékterméke. Amikor a tejsavót (a tej megalvása és szűrése után visszamaradó folyadék) órákig forralják, a tejcukor karamellizálódik, ezáltal egy gazdag, édes, karamellszerű tömböt alkot, amelyet aztán lehűtenek, formáznak és felszeletelnek. A brunost készülhet tehéntejből, kecsketejből vagy a kettő kombinációjából. Hozzá kell tenni, hogy az utóbbiból létrejött változatok általában intenzívebb aromával rendelkeznek – írja a Forbes.
Norvégiában az egyik legnépszerűbb típus a Gudbrandsdalsost, amely kecske- és tehéntej egyvelegéből készül, egy másik, szintén felkapott változata a Fløtemysost, amely kizárólag tehéntejből jön létre, ezáltal édesebb és krémesebb – éppen ideális az első kóstoláshoz. Habár a tejnek köszönhetően tartalmaz kalciumot, fehérjét és B-vitamint, az előállítás során létrejött magas cukortartalma, valamint zsírtartalma miatt nem túl egészséges.
Pontosan milyen ízű és mivel kell enni?
A brunostot kóstolva a karamell gazdag édessége és kemény textúráját érezhetjük, ami fanyar, pikáns aromával keveredik. Egyesek leginkább az ínyenc, sós dulce de leche, azaz a latin-amerikai karamellkrémhez hasonlítják.
Alapvetően a nap bármelyik szakaszában fogyasztható, akár a reggeli, akár az uzsonna során kerül az asztalra, országszerte hagyományos fogásnak számít. Fontos megemlíteni, hogy a norvégok jellemzően leheletvékony szeletekre vágják fel sajtvágó segítségével, és pirítósra kenve tálalják. Hétvégén gyakran gofrival, lekvárral együtt fogyasztják. Ez a kombináció egyébként különösen népszerű a túrázók és a síelők körében, ahol egy termosz kávé és egy barna sajttal megrakott gofri klasszikus hegyi uzsonnának számít.
Képek forrása: Shutterstock