Skip to main content

A magyarok is szeretik a világ egyik legegészségtelenebb konzervét

A magyarok is szeretik a világ egyik legegészségtelenebb konzervét

A The Daily Mail összeállításából kiderült, hogy melyek azok a konzervételek, melyek a legkevesebb tápanyaggal rendelkeznek, valamint a legegészségtelenebb összetevőkből készültek. A listán szerepel egy olyan termék is, amit hazánkban is előszeretettel fogyasztunk.

A gasztronómiai lap nemrég összegyűjtötte a különböző típusú, feldolgozott húsételek közül a legegészségtelenebbeket, ilyen például a konzerves csirke, marha vagy éppen egy-egy virsli. Talán a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb húskonzerv valószínűleg nem olyan egészséges, mint a friss változat. Az esetek többségében ezek a termékek rengeteg feldolgozási folyamaton mennek keresztül, hogy konzerválni lehessen azokat. Habár az előnyük, hogy hosszú ideig elállnak anélkül, hogy romlana az ízük, valójában rengeteg tartósítószert, adalékanyagot, nátriumot és telített zsírokat tartalmaznak. Konzerv formában pedig még a legegészségesebb fehérjék, például a sovány marha- és csirkehús is zsírosabbak és sósabbak lehet, mint azt gondolnánk.konzerv

A listán helyet kapott a hazánkban is népszerű sonkakonzerv is, ami ugyanilyen károsnak bizonyult. A cikk írója feltette a kérdést, hogy mégis miért nyúlna bárki a konzervhez, ha a sonka „friss“ változatában is ugyanolyan könnyen elérhető? A lap azt is kiderítette, hogy egy átlagos sonkakonzerv elképesztően sós: egy adag (mindössze 84 gramm) 1050 milligramm nátriumot tartalmaz. Ez pedig az ajánlott napi bevitel közel 44%-a, mindössze két-három falatban. Éppen ezért ha tehetjük, mindenféleképpen kerüljük el a konzerves hústermékek használatát még akkor is, ha nincs időnk – vagy kedvünk – főzni.


Képek forrása: Shutterstock