Skip to main content

A világ legutáltabb zöldsége, ami a legtöbb tápanyagtartalommal bír

A világ legutáltabb zöldsége, ami a legtöbb tápanyagtartalommal bír

A kelbimbó az egyik legmegosztóbb étel a világon: vagy szeretjük vagy nem, a kettő között pedig jó eséllyel nincsen átmenet. Egy korábbi felmérés szerint a világ egyik legtöbbek által utált étele, pedig vitamintartalma miatt még a zöldségek közül is kiemelkedik. Mutatjuk, miért érdemes minél többször fogyasztani. 

A HelloFresh UK 2019-ben készített egy felmérést, amelyben rangsorolta a világ leggyűlöltebb ételeit. A rangsor felállításához olyan alapanyagokat kerestek, amelyeket a világ összes konyhájában ismernek. A felmérés során összesen 2000 embert kérdeztek meg. Érdekesség, hogy a megkérdezettek közül mindössze 10-en mondták azt, hogy bármilyen ételnek örülnek, ezzel szemben a 37 százalékuk utál valamilyen ételt. A rangsor első helyére az olíva került, a második helyen pedig az ecetes uborka végzett. A dobogó harmadik helyét a kagyló foglalta el – írja a Mirror.

A listán a negyedik befutó a gyűlölt zöldség, a kelbimbó lett. Pedig népszerűtlensége ellenére számtalan jótékony hatással bír a szervezetünk számára. Az egyik előnye például, hogy nem tartalmaz szinte semennyi kalóriát, ahogy nincs benne sem zsír, sem pedig koleszterin, mégis jóllakottságot biztosít. Ezen felül pedig rengeteg érv szól amellett, hogy beillesszük az étrendünkbe – alábbi felsorolásból kiderül, hogy miért fogyasszuk rendszeresen.kelbimbo

Gazdag antioxidánsokban

A kelbimbó a többi zöldséghez képest is rengeteg C-vitamint, A-vitamint, E-vitamint és kaempferolt tartalmaz – ezek az antioxidáns vegyületek segítenek semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyököket, így csökkenthetik a gyulladást, ráadásul az öregedés jeleit is.

Védi az immunrendszert

Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, segíti a fertőzések elleni védekezést, valamint hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz is.

Támogatja a szív egészségét

A kelbimbó rostokban és omega-3 zsírsavakban (ALA) is gazdag, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet, gyulladást és vérnyomást – mindez csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Segíti az emésztést

Magas élelmirost-tartalma révén elősegíti az egészséges bélműködést, megelőzi a székrekedést, és táplálja a jótékony bélbaktériumokat, ezáltal támogatva a mikrobiom egyensúlyát.

Kordában tartja a vércukorszintet

Rost- és antioxidáns-tartalma miatt lassítja a cukrok felszívódását, stabilizálja a vércukorszintet, és javíthatja az inzulinérzékenységet – azaz különösen hasznos lehet prediabétesz esetén.

Rákmegelőző hatású lehet

A keresztesvirágú zöldségek – így a kelbimbó is – glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek a szervezetben aktív rákellenes vegyületekké (pl. indol-3-karbinollá, szulforafánná) alakulhatnak. Ezek segíthetnek a daganatos sejtek növekedésének lassításában.

Erősíti a csontok egészségét

Magas K-vitamin-tartalma fontos szerepet játszik a csontképzésben és a csontok szilárdságának megőrzésében (a K-vitamin hiánya növelheti a csonttörések kockázatát) – írja a Healthline.


Képek forrása: Unsplash