Kulcsszavak
Ne dobjuk ki a dinnye héját, igazi kincs a konyhában!
Nyáron előtérbe kerülnek az olyan, íncsiklandó szezonális gyümölcsök, mint például az eper vagy a görögdinnye. Utóbbit akár magában fogyasztjuk, akár koktélok alapanyagaként használjuk, gyakran rengeteg héj, mag és egyéb maradék keletkezik. Most megmutatjuk, hogyan alakíthatjuk ezeket ízletes szirupokká, miközben a pazarlást is csökkenthetjük.
A nyár kétségtelenül az évnek azon szakasza, amikor az olyan gyümölcsös koktélok, mint a szamócás daiquiri vagy a piña colada mindenhol kaphatók. Valószínűleg a legtöbben előszeretettel kortyolgatjuk a fagyasztott mangós vagy éppen a görögdinnyés margaritát. Csakhogy ezek után szinte mindig marad némi gyümölcsmaradék, akár héj, mag, vagy esetleg rostok, amit hajlamosak vagyunk kidobni. Manapság a legtöbb étterem, bár, ahogy a legtöbb háztartás egyre tudatosabban figyel az alapanyagok gazdasági és környezeti hatásaira, jól jönnek az olyan praktikák, amelyekkel csökkenthető a hulladék mennyisége.
Éppen ezért a Punch gasztronómiai portál segítségével megmutatjuk, hogyan alkothatunk a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcséből, a görögdinnyehéjból szirupot, hogy kihozhassuk a legtöbbet a szezon gyümölcseiből, méghozzá pazarlás nélkül.
Görögdinnyehéj-szirup
A görögdinnye igazi kihívás, ha italalapanyagként szeretnénk használni.
„A rózsaszín gyümölcshús nem működik jól koktélokban”
– fejtette ki Kelsey Ramage, a Trash Collective nevű, bárok fenntarthatóságával foglalkozó tanácsadó cég alapítója. Szerinte, ha a gyümölcshúst koktélba keverjük, az ital tetején gyakran rózsaszín hab képződik, miközben a héj egyszerűen a kukában végzi. A megoldás? Egy egyszerű, de nagyszerű szirup, amelyhez csak görögdinnyehéjra és cukorra van szükségünk. Ezzel nemcsak a hulladékot csökkentjük, hanem karakteres görögdinnyés ízt is adhatunk a margarítáinknak és más italainknak – mindezt kellemetlen állag nélkül.
Hozzávalók:
- 200 gramm görögdinnye héja, megmosva, 5-10 cm-es darabokra vágva;
- 400 gramm cukor.
Így készítsük el:
- Tegyük a görögdinnye héját egy nagy edénybe, és szórjuk le cukorral.
- Zárjuk le az edényt, és tegyük hűtőbe 12–24 órára.
- A pihentetés után a cukor nagy része feloldódik, de keverjük el az alján található a maradékot is.
- Öntsük az egész keveréket egy turmixgépbe és pépesítsük addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy elérjük a kívánt állagot.
- Szűrjük át a keveréket egy finom szitán, majd öntsük egy nagyobb edénybe vagy tárolóba.
Hűtőben tárolva a szirup 1–2 napig eláll.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash