Kulcsszavak
Ezt az élelmiszert nem szabadna ennünk időskorban
Ahogy öregszünk, egyre inkább átalakulnak az étkezési szokásaink, emiatt kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra. Mutatjuk, hogy melyik az az alapanyag, amit lehetőség szerint iktassunk ki az étrendünkből.
A megfelelő táplálkozás kétségtelenül elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. Az étkezés ráadásul a legtöbb társadalomban fontos kulturális szerepet is betölt, hiszen számos különleges esemény – például esküvők, születésnapok vagy baráti ebédek – elképzelhetetlenek a közös lakoma nélkül.
Sokan nem tudják, hogy az öregedés folyamatával étkezési szokásaink is megváltozhatnak. Az életkor előrehaladtával, illetve az életkörülmények alakulása miatt egyre nagyobb kihívást jelenthet a rendszeres étkezéshez szükséges alapanyagok beszerzése és a főzés. Éppen ezért különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk az egészséges táplálkozásra, ami többek között azt is jelenti, hogy fokozatosan kiiktatunk bizonyos típusú élelmiszereket az étrendünkből. Ilyen például a só is, hiszen a magas nátriumtartalmú ételek komoly problémákat okozhatnak az idősödő szervezet számára, különösen magas vérnyomás esetén.
Ha nehezen szokunk hozzá a kevésbé sós ételekhez, vagy hiányzik az intenzív íz, érdemes különféle fűszernövényekkel kísérletezni. Emellett mindig figyeljünk a feldolgozott élelmiszerek csomagolásán feltüntetett nátriumtartalomra is. Az amerikai National Academies of Sciences, Health and Medicine Division szakértői szerint a 71 év feletti időseknek legfeljebb napi 1,2 gramm nátriumot lenne ajánlott fogyasztaniuk – olvasható a Sun Health Communities cikkében.
Mennyi sót fogyasztanak a magyarok?
A szakértők szerint a napi ajánlott sóbevitel legfeljebb 5 gramm, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. A 2019-es Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint azonban a magyar férfiak nátriumbevitele több mint háromszorosa, a nőké pedig mintegy két és félszerese az ajánlott maximumnak. A felnőtt férfiak átlagosan napi 16 gramm, míg a nők 12 gramm sót fogyasztanak – írja a Webbeteg.
Fontos megjegyezni, hogy a sóbevitel jelentős része pékárukból, húskészítményekből, sajtokból és konzerv zöldségekből származik. A magas nátriumfogyasztáshoz továbbá jelentős mértékben hozzájárulnak a sós snackek is, beleértve a különféle csipszeket és sós magvakat.
Képek forrása: Unsplash