Ezzel a különleges hozzávalóval lesz tökéletes a paradicsomszósz
Kulcsszavak
Ezzel a különleges hozzávalóval lesz tökéletes a paradicsomszósz
Létezik egy hazánkban kevésbé ismert alapanyag, amely képes hihetetlen mértékben feljavítani még a legegyszerűbb ételeket is, de nagyon jól passzol például a paradicsomszósszal. Mutatjuk, mit kell tudni az egyedülálló krémről.
Talán sokan nem ismerik a brit marmite szószt, amit magyarul leginkább élesztőkrémnek vagy sörlekvárnak lehetne fordítani. Barnás színnel, ragacsos állaggal és erőteljes illattal rendelkezik. Sós íze legjobban talán húslevesre emlékeztet. Felhasználási módja változatos, kenhetjük pirítósra, de tésztákhoz, szószokhoz és húsételekhez is adhatjuk. Kifejezetten jól passzol a paradicsomos tésztával, így gyakran mártásokhoz is keverik. A marmite magas niacin-tartalommal bír, összetevőinek köszönhetően pedig keverednek benne a fanyar, sós ízek. Tipikusan olyan krém, amit vagy nagyon szeretünk, vagy nagyon utáljuk – írja a The Daily Meal
Tippek a felhasználásához
Fontos megemlíteni, hogy nem mindegy, hogy milyen változatot használunk. Míg a brit marmite intenzívebb, sósabb ízű, addig például az új-zélandi verzió sokkal enyhébb, és még édes ízjegyeket is tartalmaz.
A másik elsődleges szempont a megfelelő mennyiség. Mivel intenzív krémről van szó, nem szabad túlzásba vinni az adagolását. Elég egy teáskanálnyit hozzáadni a paradicsomszószhoz, hogy élvezzük a plusz ízeket.
Mindezeken felül nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a marmite meglehetősen ragacsos állagú. Éppen ezért a főzés során próbáljuk meg feloldani a krémet kisebb mennyiségű forró vízben, mielőtt hozzáadjuk a szószhoz.
Ha odafigyelünk erre a néhány szempontra, sokkal kisebbe eséllyel rontjuk el az adott fogást, de akár még az is lehet, hogy soha többé nem készítjük a paradicsomszószt marmite nélkül.
Képek forrása: Shutterstock