Horvátország rejtett szigete, ami felejthetetlen gasztronómiai élményt kínál
Kulcsszavak
Horvátország rejtett szigete, ami felejthetetlen gasztronómiai élményt kínál
Sokan nem tudják, ám Korčula rendkívül változatos gasztronómiával bír, ahol a helyi tavernák és a Michelin-csillagos éttermek is megférnek egymás mellett.
Észak-Dalmácia területén bújik meg az apró sziget, melyet általában Horvátország rejtett gyöngyszemeként emlegetnek. A mindössze 106 négyzetkilométeres terület amellett, hogy az ország leggyönyörűbb strandjainak, természeti látnivalóinak ad otthon, valójában a gasztronómia fellegvára is. Ha megkóstolnánk a helyi különlegességeket, a Condé Nast Traveler segítségével összegyűjtöttük a kihagyhatatlan éttermeket. Fontos megemlíteni, hogy a vendéglátóhelyek közül a legtöbb csak a nyári szezonban üzemel.
Filippi
Az étterem az óváros tengerparti sétányán található, és három- illetve négyfogásos menüt kínál a betérők számára. Ebbe beletartoznak a hideg vagy meleg előételek, főételek és desszertek. A friss halakat – különösen a tonhalas carpacciót és a serpenyőben sült tengeri sügért – vétek lenne kihagyni, ha azonban csak egyetlen dolgot rendelünk, mindenképp válasszuk a házi makarónit, ami egy helyi specialitás. Kísérőnek pedig kóstoljuk meg a sziget legjobb, jellegzetes grk vagy pošip típusú borokat. Ráadásul, ha vízpartra néző asztalt foglalunk, a magasra törő fenyőfák alatt ülve hallgathatjuk a tenger csobogását.
Adio Mare
A helyiek szerint az Adio Mare a sziget egyik legjobb étterme. A családi kézben lévő taverna szinte semmit sem változott az 1974-es megnyitása óta. Ha ide ülnénk be, érdemes a hús- és halételeket választanunk – melyek bőséges, kiadós mennyiségben érkeznek az asztalunkra – ugyanis frissen, autentikusan, grillsütőn készülnek. Az pedig már csak egy plusz, hogy a vacsora elfogyasztása közben élvezhetjük az étterem teraszáról nyíló festői kilátást a környező óvárosra.
Pod Bore
Bár Korčula legismertebb éttermeinek többsége keleten, az óvárosban található, a nyugaton fekvő Vela Luka községe egyre felkapottabb a Pod Bore nevű étteremnek köszönhetően. Az étlapon rendkívül széles a választék, ám ha friss és különleges helyi specialitásra vágyunk, mindenképp kóstoljuk meg a fekete tintahalas rizottót, mivel itt készíti legjobban az egész térségben. Ha a teraszon kapunk helyet, tökéletes kilátás nyílik a szemközti kikötőre.
LD
A Michelin-csillagos étterem a Filippitől nem messze található. A szabadtéri asztalokkal ellátott étterem fine dining stílusban várja az ide érkezőket. A legtöbb fogás helyi, szezonális alapanyagokból készül. Az étlap rendszeresen változik, de lehetőség szerint érdemes a friss, a szánkban szinte azonnal elolvadó fésűkagylót választani.
Vrnik Arts Club
Korčula szigetének keleti öble mentén fekszik Vrnik-szigete, ahová elsősorban a Vrnik Arts Club miatt érdemes ellátogatni. Itt főként házias ételeket kóstolhatunk, beleértve a krémes, süllővel tálalt makarónit ésa házi készítésű kukoricakenyeret is. Innen egyébként tökéletes panoráma nyílik a tenger azúrkék vizére.
Képek forrása: Unsplash