Kulcsszavak
Így lesz még tökéletesebb a sült karfiol
A karfiol az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, készíthetünk belőle krémlevest, de sütve, párolva és akár rántva is fogyaszthatjuk. Ráadásul rendkívül egészséges: rostban, illetve C-vitaminban gazdag. A legjobb pedig, hogy pillanatok alatt összedobhatjuk.
Mindössze néhány hozzávaló elég, hogy még tökéletesebbé és gazdagabbá varázsoljuk a sült karfiolt. A sült paprika, a fokhagyma, a vaj, valamint a parmezén egyvelege hihetetlenül friss, ám pikáns ízt kölcsönöz a zöldségnek. Akár forrón, akár kihűlve fogyaszthatjuk, garantáltan ez lesz az egyik kedvenc köretünk – írja a The Kitchn.
Hozzávalók:
- 55 g sótlan vaj;
- 4 gerezd fokhagyma;
- egy csipet frissen őrölt feketebors;
- fél teáskanál őrölt füstölt paprika;
- negyed teáskanál só;
- 1 közepes fej karfiol;
- 100 g reszelt parmezán;
- friss petrezselyem a tálaláshoz;
- néhány szelet citrom, szintén a tálaláshoz.
Így készítsük el:
Melegítsük fel a sütőt 220 Celsius-fokra. Amíg felmelegszik a sütő, egy nagy tálban keverjük össze a vajat, az apróra vágott fokhagymát, a feketeborsot, a füstölt paprikát és a sót.
Vágjuk le 1 közepes fej karfiol szárát, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Adjuk a vajas keverékhez, és óvatosan forgassuk össze, amíg egyenletesen bevonja a fűszeres keverék.
Szórja meg a reszelt parmezán felével, majd újból forgassuk át. Rendezzük el lehetőleg szellősen egy tepsiben, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk.
Süssük 20 percig, majd vegyük ki a sütőből és forgassuk át a karfiolt. Tegyük vissza még kb. 15 percre a sütőbe és hagyjuk, hogy megpiruljon. Miután kicsit kihűlt, ízlés szerint adjunk még hozzá parmezánt, majd díszítsük petrezselyemmel és citromkarikával.
Képek forrása: Shutterstock