Skip to main content

Így lesz még tökéletesebb a sült karfiol

Így lesz még tökéletesebb a sült karfiol

A karfiol az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, készíthetünk belőle krémlevest, de sütve, párolva és akár rántva is fogyaszthatjuk. Ráadásul rendkívül egészséges: rostban, illetve C-vitaminban gazdag. A legjobb pedig, hogy pillanatok alatt összedobhatjuk. 

Mindössze néhány hozzávaló elég, hogy még tökéletesebbé és gazdagabbá varázsoljuk a sült karfiolt. A sült paprika, a fokhagyma, a vaj, valamint a parmezén egyvelege hihetetlenül friss, ám pikáns ízt kölcsönöz a zöldségnek. Akár forrón, akár kihűlve fogyaszthatjuk, garantáltan ez lesz az egyik kedvenc köretünk – írja a The Kitchn.

 

Hozzávalók:

  • 55 g sótlan vaj;
  • 4 gerezd fokhagyma;
  • egy csipet frissen őrölt feketebors;
  • fél teáskanál őrölt füstölt paprika;
  • negyed teáskanál só;
  • 1 közepes fej karfiol;
  • 100 g reszelt parmezán;
  • friss petrezselyem a tálaláshoz;
  • néhány szelet citrom, szintén a tálaláshoz. 

 

karfiol

 

Így készítsük el:

Melegítsük fel a sütőt 220 Celsius-fokra. Amíg felmelegszik a sütő, egy nagy tálban keverjük össze a vajat, az apróra vágott fokhagymát, a feketeborsot, a füstölt paprikát és a sót.

Vágjuk le 1 közepes fej karfiol szárát, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Adjuk a vajas keverékhez, és óvatosan forgassuk össze, amíg egyenletesen bevonja a fűszeres keverék.

Szórja meg a reszelt parmezán felével, majd újból forgassuk át. Rendezzük el lehetőleg szellősen egy tepsiben, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk.

Süssük 20 percig, majd vegyük ki a sütőből és forgassuk át a karfiolt. Tegyük vissza még kb. 15 percre a sütőbe és hagyjuk, hogy megpiruljon. Miután kicsit kihűlt, ízlés szerint adjunk még hozzá parmezánt, majd díszítsük petrezselyemmel és citromkarikával.


Képek forrása: Shutterstock