Kiderült: a magyarok egyik kedvenc körete nem mindig egészséges
Kulcsszavak
Kiderült: a magyarok egyik kedvenc körete nem mindig egészséges
A sült krumpli kétségkívül az egyik legnépszerűbb köret nálunk, de egy friss kutatás szerint túl gyakori fogyasztása egészségügyi kockázatot hordozhat.
A Harvard T.H. Chan School of Public Health tanulmánya szerint heti három vagy több adag sült krumpli 20 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatók több mint 205 ezer ember adatait elemezték, hogy erre az eredményre jussanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene iktatnunk a burgonyát az étrendünkből. Más elkészítési módok, például a főtt, sült (sütőben) vagy pürésített burgonya nem mutattak hasonló kockázatot. A probléma tehát nem magával a burgonyával van, hanem a sütés módjával, írja a Vegnews.
Szakértők szerint például bátran fogyaszthatjuk, hiszen alapvetően nagyon tápláló: rostokban, szénhidrátban, C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag, ráadásul antioxidánsokat, például flavonoidokat és karotinoidokat is tartalmaz. Sophie Trotman táplálkozási szakértő szerint érdemes lehet a heti rizs- vagy tésztabevitel egy részét burgonyára cserélni, mert a benne lévő mikrotápanyagok, rostok és rezisztens keményítő mind hozzájárulnak a bél egészségéhez, és akár a vastagbélrák kockázatát is csökkenthetik.
A burgonya legegészségesebben főzve, pürésítve, sütőben, légsütőben vagy kemencében készítve fogyasztható. A legkevésbé egészséges változatok a feldolgozott, mélyhűtött, mélyen sült termékek, például a gyorséttermi krumplik, mert a feldolgozás során sok tápanyag elveszik, ráadásul a sütés extra zsírt és kalóriát ad hozzá.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash