Kulcsszavak
Ismered a hachapurit, a grúzok legnépszerűbb ételét?
A gyönyörű, változatos természeti adottságai mellett Grúzia a különleges gasztronómiája miatt is híres. Az egyik legnépszerűbb tradicionális étele nem más, mint a világszerte is ismert hachapuri, aminek számtalan, mennyei ízesítésű verziója létezik.
A hachapuri (khachapuri) egy hagyományos grúz étel, ami gyakorlatilag nem más, mint egy sajttal töltött, kelt tésztából készült lepény. A szó eredetileg a „khacho” (túrószerű sajt) és a „puri“, azaz kenyér szavakból jött létre. Az eredete minden bizonnyal több évszázadra nyúlik vissza, ám mivel rendkívül kevés írásos feljegyzés maradt fent, a pontos története nem ismert. Úgy tartják, hogy valószínűleg az Imereti régióból származik – ám a legtöbb szakértő szerint hiba lenne egyetlen helyhez kötni a születését, hiszen az egyszerű, ám nagyszerű fogás az egész országot bejárta, ahogy ma már minden régiónak megvan a saját változata. Emiatt pedig ma már szinte nincs is olyan ünnep, amihez ne tálalnák valamilyen formában az aranyló színben pompázó lepényt.
Nem árt tudni azt is, hogy a hachapuri elsősorban helyi alapanyagokból készül, és általában grúz sajtokkal (sulguni, imeruli) töltik meg. A készítésének technikája pedig rendkívül változatos: a hegyvidéki régiókban a tészta vastagabb, míg a tengerparti térségekben a lágyabb, puhább textúrát részesítik előnyben. A nagyvárosokban pedig jellemzően vékonyabb, ropogósabb lepénybe töltik a finom sajtokat. Az ízesítését tekintve szintén eltérő szokások alakultak ki, egyes tájakon gyógynövényeket gyúrnak a tésztába, máshol pedig olyan különleges sajtkeveréket használnak, amely generációk óta az adott közösség sajátos receptje. Érdekesség, hogy a készítés során használt eszközök és módszerek éppúgy hozzátartoznak a fogáshoz, mint maguk az alapanyagok. Emiatt ne lepődjünk meg, ha például vidéken járva kör, téglalap alakkal találkozunk, de akkor se, ha éppen egy tojásos feltéttel gazdagított verzióval kínálnak meg. Az egyik legelterjedtebb változata az Imereti régióból származó imeruli (kerek alakú, lágy, puha sajttal töltött), de ismert még az adzsariai adjari (csónak alakú, általában tojást ütnek a tetejére) is – írja a Georgia portál.
Annak ellenére, hogy az egész országban másképp készítik, egyetlen dologban azonban mindenhol egyetértenek, mégpedig: ha nincsen benne sajt, akkor az valójában nem igazi hachapuri.
Képek forrása: Unsplash