Skip to main content

Tudtad, hogy ez az élelmiszer is meg tud romlani?

Tudtad, hogy ez az élelmiszer is meg tud romlani?

A zab az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, ráadásul magas rosttartalma miatt rendkívül egészségesnek számít. Reggelire gyümölcsökkel és joghurttal, de kiváló desszert és délutáni nasi készíthető belőle. Habár sokan nem tudják, de a zab is meg tud romlani, a The Kitchn segítségével mutatjuk, mire kell figyelni, hogy minél hosszabb ideig elálljon a szekrényben.

A zabot általában nagyobb kiszerelésben, a liszthez és cukorhoz hasonló csomagolásban árulják, emiatt jó eséllyel a legtöbb emberben fel sem merül, hogy esetleg romlandó. Sarena Shasteen kulináris szakértő szerint a zab alapvetően hosszú ideig, akár egy-két évig is eláll a szekrényben akkor, ha megfelelően, légmentesen záródó edényben tárolják. Ez a szavatossági idő akkor kezd csökkenni, ha a zabot felbontják, mivel ilyenkor levegő-, nedvesség- és fényhatásoknak teszik ki.

„A hőmérsékletváltozás és a nedvességtartalom jelentősen befolyásolhatja a zabpehely ízét, zamatát és állagát. A hőmérséklet-változás kondenzációt eredményezhet (olyan szerves kémiai reakció, amely során két molekula vízkilépés közben egyesül egymással), ami a gyors romlásához vezethet” 

– fejtette ki. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési idő sokszor valójában a csúcsminőséget jelzi, ám ennek ellenére is érdemes minden esetben betartani.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a zab megromlott?

zab

- ellenőrizzük a színét: a zöld vagy fekete penészfoltok bizony azt jelzik, hogy az élelmiszer emberi fogyasztásra már nem alkalmas. 

- szagoljuk meg: ha romlásnak indul, erőteljes, intenzív szaga lesz, így azonnal tudni fogjuk, hogy fogyasztható-e vagy sem.

- figyeljük meg a textúráját: a zab alapvetően száraz állaggal rendelkezik. Ha kemény, vagy csomós, akkor valószínűleg nedvességgel érintkezett, azaz nagy valószínűséggel megromlott. 

Így tároljuk megfelelően, hogy hosszabb ideig friss maradjon

Shasteen szerint a tárolás kulcsa, hogy ne érintkezzen nedvességgel. Ezt úgy kerülhetjük el legkönnyebben, ha áttöltjük egy visszazárható zacskóba. Alternatív megoldásként öntsük bele egy légmentesen záródó műanyag edénybe. Ne feledjük, hogy a zabot hűvös, sötét, száraz helyen, például kamrában vagy szekrényben kell tárolni. Ha ezt a pár szabályt betartjuk, garantáltan hosszú ideig élvezhetjük az ízét.


Képek forrása: Shutterstock