Kulcsszavak
Így készíthetünk rizottót a mikróban
A rizottó az egyik legkedveltebb olasz étel, de nem éppen a legegyszerűbb elkészíteni. Egy szimpla módosítással azonban pillanatok alatt összedobhatjuk. Mutatjuk, hogyan!
A klasszikus rizottót a főzés során folyamatosan kevergetni kell, és apránként hozzáadni az alaplevet, hogy a rizs krémes állagot kapjon. Ha van időnk és türelmünk, ez könnyen kivitelezhető, de előfordul, hogy gyorsabb megoldásra vágyunk. Ilyenkor segítség lehet a mikrohullámú rizottó. Bármilyen hihetetlenül hangzik, a rizottót mikróban is el tudjuk készíteni, ráadásul ugyanazokból az alapanyagokból, mint a hagyományos verziót, ami arborio (kerek szemű) rizsből, fehérborból, csirke- vagy zöldségalapléből, hagymából, fokhagymából, vajból és parmezánból áll. Ha beszereztük az alapanyagokat, mutatjuk, hogyan készítsük el mikróban a The Daily Meal szerint:
- Egy mikrózható edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd tegyük magas fokozaton kb. 3 percre a mikróba.
- Közben egy másik edényben melegítsük fel az alaplevet.
- Adjuk a rizst és a meleg alaplevet egy hőálló tálba, majd főzzük 6 percig magas fokozaton.
- Öntsük hozzá a bort, és főzzük további 10 percig.
- Ha ezzel megvagyunk, keverjük át, szórjuk meg parmezánnal és máris tálalhatjuk.
Az alaprecept persze szabadon variálható, így mindig új ízeket próbálhatunk ki. A rizottó egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy gyakorlatilag végtelenül variálható. Az alap elkészítése után szinte bármit hozzáadhatunk, ami a kedvünkre való: ízesíthetjük hússal, tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, de akár pörkölt magvakkal is. Fontos azonban, hogy a feltéteket mindig külön készítsük el – például süssük meg a húst, vagy pirítsuk le a zöldségeket – majd a végén keverjük a kész rizottóhoz.
Képek forrása: Unsplash