Kulcsszavak
Igaz, hogy a sör megvéd a csontritkulástól? Szakértő válaszol!
A PETA állatvédős szervezet reklámja szerint érdemes a tejet sörre cserélni, ha egészségesebben akarunk élni. De ez tényleg igaz?
Komoly vitát váltott a PETA állatvédő szervezet nemrég megjelent reklámja, ami a sört a tej alternatívájaként népszerűsíti. A rövid videó azt állítja, hogy a sör szilíciumtartalma miatt segíthet megelőzni a csontvesztés és a csontritkulás kialakulását, valamint, hogy mértékkel fogyasztva egészségesebb, mint a hagyományos tehéntej. A reklámban elhangzottakra egészségügyi szakértők is reagáltak, véleményük szerint mindez a „tudományos kutatások veszélyes félremagyarázása” és hangsúlyozzák, hogy az alkoholfogyasztás valójában a csontritkulás egyik kockázati tényezője.
A reklám a Kaliforniai Davis Egyetem által készített tanulmányt idézi, mely tartalmazza a Központi Élelmiszertechnológiai Kutatóintézet (CFTRI) vezető tudósa, Dr. Mukesh Kapoor szakmai javaslatait és meglátását is. Kapoor is reagált a reklámra, elmondása szerint a kutatók összesen 100 – elsősorban észak-amerikai és európai sörfőzdékből származó – sör szilíciumszintjét elemezték, de nem vizsgálták a csontok egészségével való közvetlen kapcsolatát. Az eredeti tanulmány alapján a sörök átlagosan 29,4 mg/l szilíciumot tartalmaztak, a legmagasabb értéket az india pale ale (IPA) mutatta 41,2 mg/l eredménnyel – írja a The Drinks Business.
Dr. Anand Chandra gasztroenterológus azonban a lap szerint kifejtette, hogy a világ keleti részein, például Indiában a sörpiacot főként az enyhébb lágerek uralják, így azon országok esetében, ahol a sörfogyasztás nem a fentebb említett típusokat kínálja, a reklám „félrevezető”.
Nemcsak félrevezető az alkoholt a csontok egészségére népszerűsíteni, de a szilíciumtartalomra vonatkozó érv nem is vonatkozik a legtöbb sörre, amelyet az indiaiak fogyasztanak
– tette hozzá. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás valójában növeli a csonttörés kockázatát, a videóban említett, csontra gyakorolt pozitív hatásokat pedig inkább a teljes kiőrlésű gabonák, valamint zöldségek fogyasztásával lehet elérni.
Képek forrása: Shutterstock