Kulcsszavak
A magyarok kedvenc itala nyersen veszélyes lehet
Egyre többen választják a nyers változatát a frissessége miatt, ám a legújabb kutatások szerint komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.
Sokan úgy vélik, hogy a nyers, pasztőrözés nélküli tej tisztább és egészségesebb választás, mint a bolti, hőkezelt változatok. Egy új, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a valóság sokkal veszélyesebb: a nyers tehén- és juhtej gyakran tartalmaz antibiotikum-rezisztens baktériumokat, amelyek komoly megbetegedéseket, sőt halált is okozhatnak.
A kutatás során 310 nyers tejmintát vizsgáltak (nagyjából fele-fele arányban tehén- és juhtejet). A minták egynegyedében emlőgyulladást okozó kórokozókat találtak, az egynyolcadában pedig Staphylococcus epidermidis baktériumot azonosítottak. A baktériumtörzsek 95%-a ellenállt a penicillinnek, és a minták fele három vagy többféle antibiotikumnak is rezisztensnek bizonyult. A szakemberek szerint a farmokon történő antibiotikum-túlhasználat hozzájárult a többféle gyógyszerrel szemben rezisztens törzsek kialakulásához, amelyek a nyers tej útján az emberre is átjuthatnak – írja a VegNews.

A pasztőrözés fontossága
A nyers tejhez köthető fertőzések gyakoriak és súlyosak lehetnek: az Amerikai Egyesült Államokban 1998 és 2018 között több mint 200 járványt regisztráltak, amelyek során több mint 2600 ember betegedett meg, és közel 230-an kórházba kerültek. Bár az amerikai lakosság körülbelül 3%-a fogyaszt nyers tejet (és a trend egyre növekvő), ezek a fertőzések az összes tejhez köthető megbetegedés mintegy 96%-áért felelősek. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ezért hangsúlyozza, hogy a pasztőrözés kulcsfontosságú a tej biztonságos fogyasztásához. A baktériumok elsősorban a fertőzött tehenekből, szennyezett fejőgépekből vagy nem megfelelően tisztított tárolóedényekből juthatnak a tejbe. Pasztőrözés hiányában ezek a kórokozók életképesek maradnak, gyorsan szaporodhatnak, különösen, ha a tejet nem hűtik le elég gyorsan. Súlyos esetekben a fertőzés szepszist, agyhártya- vagy vesefertőzést, sőt akár halált is okozhat.
Mennyi tejet isznak a magyarok?
Mindeközben a tej fogyasztása Magyarországon kiemelkedően magas: a Pénzcentrum adatai szerint
Világszerte több mint 6 milliárd ember fogyaszt tejet és tejtermékeket, fejenként átlagosan 87 kg-ot egy év alatt a 2021-es FAO adatok alapján (nagyjából 84 liter/fő/év, vagyis napi 2,3 deciliter). 2021-ben 940 millió tonna tejet termeltek globálisan, míg hazánkban az egy főre jutó éves tejfogyasztás 182 kilogramm volt, ami nagyjából 177 liternek felel meg. Ez napi szinten átlagosan körülbelül fél liter tejet jelent fejenként, ami jól mutatja, mennyire meghatározó része a magyar étrendnek a tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása. Arról azonban nincs pontos adat, hogy a lakosság mekkora része választja a nyers tejet.
Képek forrása: Unsplash