Skip to main content

Ezeket az éttermi ételeket kerüljük a séfek szerint

Ezeket az éttermi ételeket kerüljük a séfek szerint

Mint kiderült, nem minden étel jó választás egy étteremben. Vannak ugyanis olyan fogások, amelyek otthon frissen, gyorsabban, olcsóbban vagy akár ízletesebben is elkészíthetők. A professzionális séfek pedig pontosan tudják, hogy mit érdemes kerülni egy-egy vendéglátóhelyen. A The Daily Meal cikke alapján mutatjuk, mik azok az ételek, amiket lehetőleg soha ne rendlejünk. 

Margherita pizza

A Margherita az egyik legegyszerűbb pizzafajtának számít, épp ezért minden az alapanyagok minőségén múlik. Ha az étterem nem használ jó minőségű paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot, akkor csak egy túlárazott, egyszerű pizzát kapunk. Julia Helton séf szerint emiatt pénzkidobás ezt az ételt rendelni. 

„Tészta, szósz, egy kis sajt és bazsalikom. Az alapanyagok ára alig pár dollár, mégis többszörösét fizetjük érte. Inkább rendeljünk valami különlegesebb pizzát, olyan feltétekkel, amit máshol nem kapnánk, vagy amit otthon nem csinálnánk meg.“

Levesek

Gordon Ramsay azt tanácsolja, hogy ne rendeljünk levest étteremben. Szerinte sok helyen ez a maradék alapanyagok újrahasznosításának legegyszerűbb módja, ráadásul gyakran napokig ugyanazt a levest kínálják. Frissnek tűnhet, de könnyen lehet, hogy már régóta áll a konyhában. Jack Stein séf is egyetért: 

„Otthon jobban járunk a levessel. A legtöbb éttermi leves túl sós, nem elég ízes vagy kreatív. Mivel a leves alapvetően olcsó étel, étteremben szinte mindig túlárazott.“

Csirkés fogások

Bár a csirke biztonságos választásnak tűnik, a séfek mégis ritkán rendelik. Miért? Mert gyakran unalmas, kiszáradt, túlfőzött, és nem igazán izgalmas fogás. Anthony Bourdain is megmondta: a csirke az egyik legunalmasabb feladat egy szakácsnak. Márpedig, ha a séf nem szívesen készíti, hogy várhatjuk el, hogy finom legyen? Ha étteremben járunk, inkább próbáljunk ki valami olyan ízvilágot, amit otthon nem szívesen készítenénk el.

Eggs Benedict

eggs

Habár a népszerű brunch (a kifejezés az angol „breakfast” (reggeli) és „lunch” (ebéd) szavak összeolvadásából származik) egyik klasszikus fogásának számít, valójában nagyon nehéz megfelelően elkészíteni. A hollandi mártás könnyen megromlik, a tojás túlfőhet, a kenyér pedig megázhat. Ha nem egy olyan helyre ültünk be, ahol kifejezetten ilyen típusú ételekre specializálódtak, könnyen csalódás érhet minket. Ráadásul a hollandi mártás szobahőmérsékleten gyorsan romlik, így akár ételmérgezést is kaphatunk.

Saláták

A saláták elsőre jó választásnak tűnnek, ám sokszor nem frissek, túlárazottak, és unalmasak. Nina Swasdikiati séf szerint 15 dollárt (kb. 5 ezer forint) fizetni egy salátáért, amit otthon 2 perc alatt összedobhatnánk, felesleges.

Ráadásul a hozzáadott fehérjék, mint a csirke vagy tojás, gyakran előre főzöttek, nem frissen készülnek. Ha zöldségre vágyunk, inkább válasszunk frissen párolt vagy grillezett köretet.

Mozzarella rudacskák

A séfek szerint ez az egyik leginkább túlárazott előétel. Az éttermek általában fagyasztott verziót használnak, amit otthon is megsüthetnénk pár perc alatt. Ráadásul elég laktató, vagyis könnyen lehet, hogy már a főétel előtt jóllakunk. Próbáljunk ki valami könnyebbet, frissebbet, amit valóban helyben készítettek.

Tojásrántotta

A rántotta egyszerű étel, de sok szakács mégsem tudja jól elkészíteni. Ha túlsütik, száraz és íztelen lesz. Felix Tai séf szerint sokan nem tudják, hogy pontosan hogyan viselkedik a tojás hő hatására, ami gyakran hibához vezet. A tökéletes rántottát frissen kell enni, azaz ha nem egy tojásra specializálódott étteremben vagyunk, inkább válasszunk mást.

Napi ajánlat

Bár a napi ajánlat elsőre jól hangzik, gyakran maradék alapanyagokat próbálnak így felhasználni. Ez nem feltétlenül rossz, de sokszor unalmas vagy íztelen ételek kerülnek így az asztalra. Ha túl sok különleges ajánlat van egyszerre az étlapon, az figyelmeztető jel is lehet. Az is gyanús lehet, ha egy napi ajánlat mindig szerepel a menüben, hiszen akkor az már nem is igazán különleges.

Spagetti húsgombóccal

Klasszikus fogás, de a séfek szerint gyakran rosszul készítik el. A legtöbb helyen túl sok szószt raknak rá, a tészta háttérbe szorul, a húsgombóc meg szivacsos vagy száraz lehet. Ha tésztára vágyunk, inkább válasszunk valami olyat, ahol a tészta is főszerepet kap, például pestós vagy aglio e olio változatot.

Nyers osztriga

A nyers osztriga igazi luxusnak tűnhet, de a fogyasztása egyben nagyon kockázatos. Ha nem friss, könnyen megbetegedhetünk tőle. Ha mégis ezt rendelnénk, mindig kérdezzük meg, honnan származik, mikor fogták. Ha pedig kizárólag nyers verziót kínálnak, inkább válasszunk mást, vagy kérjük főzve.

„Ha nem kezelik és tárolják megfelelően, a nyers osztriga halálos lehet”

– fejtette ki Mark Nichols séf.


Képek forrása: Unsplash