Senki sem használja ezt az alapanyagot, mégis rendkívül értékes a konyhában
Kulcsszavak
Senki sem használja ezt az alapanyagot, mégis rendkívül értékes a konyhában
A hüvelyesekből készült konzervek főzőleve egy igazi konyhai kincs, amely rengeteg módon felhasználható.
Sokan hajlamosak kidobni, pedig rengeteg módon hasznosíthatjuk. Ez a sós, viszkózus lé nem csupán ízesítésre és sűrítésre alkalmas, hanem számos ételben – pörköltekben, tésztaszószokban, vagy akár vegán ételekben is – tökéletes alapanyag lehet. Azért olyan értékes, mert a főzés során a babok kemikáliákkal együtt kioldják a keményítőt, így a lé természetes módon sűrűsödik. A konzerválás során keletkező sós víz és kemikáliák keveréke pedig segít, hogy az ételek gazdagabbá váljanak, miközben kevesebb fűszerezésre van szükség – írja a Daily Meal.
A hüvelyesek közül a csicseriborsó főzőleve a legizgalmasabb, nem véletlenül kapott saját nevet is: aquafaba. Ez a sűrű, viszkózus folyadék tele van fehérjékkel és növényi anyagokkal, így remekül alkalmazható sűrítésre.
Mire használhatjuk az aquafabát?
Vegán habcsók
A hagyományos habcsók tojásfehérjéből készül, de ha vegán alternatívát keresünk, az aquafaba kiváló helyettesítője lehet. Az így kapott hab textúrája nagyon hasonlít a hagyományos készült verzióhoz, bár egy kicsit könnyedebb, enyhébb állagú.
Vegán vaj
Aquafabából könnyedén készíthetünk vegán vajat is. Az alaprecepthez keverjünk össze kókuszolajat, almaecetet, sót és valamilyen növényi olajat (például repce- vagy olívaolajat). A végeredmény nemcsak pirítósra vagy palacsintára ideális, hanem más ételekhez is használható, ahol vajra lenne szükség. Ha kókuszolajat alkalmazunk, figyeljünk arra, hogy a babos íz enyhén előtérbe kerülhet.
Ízesítés és sűrítés
Bár az aquafaba leginkább a vegán desszertek titkos alapanyaga, ne felejtsük el, hogy a sós babfőzőlé más étkezésekhez is kiváló. Pörköltekhez, tésztaszószokhoz, sőt, levesekhez is hozzáadhatjuk, hogy gazdagabbá, sűrűbbé váljanak.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash