Kulcsszavak
6 konyhai eszköz, amit sürgősen dobjunk ki, ha ezeket a jeleket észleljük rajtuk
Habár a konyhai felszerelések közül a legtöbb évekig kiválóan funkcionál, néhány eszközt nem árt rendszeresen cserélni, hogy elkerüljük a fertőzések és szennyeződések veszélyét.
Karcos vágódeszkák
A vágódeszkák használatukból adódóan gyorsan megkarcolódnak, megrepednek vagy megvetemednek. Idővel azonban ezek a sérülések olyan baktériumokat rejthetnek magukban, amelyek növelhetik az élelmiszerrel terjedő betegségek kockázatát. Éppen ezért cseréljük rendszeresen, illetve lehetőség szerint hanyagoljuk a fából készült verziót, mivel az könnyen magába szívja a káros baktériumokat. Helyette válasszunk tartós, nem porózus anyagból készült változatot – írja a The Daily Meal.
Régi műanyag tárolóedények
A maradék tárolására szolgáló műanyag dobozok világszerte óriási népszerűségnek örvendenek. Időnként azonban nem árt kidobni a régi darabokat. A cserére utaló első jelek egyike, hogy furcsa szagot kezdenek árasztani – ami a baktériumok jelenlétére utalhat. Ha karcossá válnak vagy elszíneződések, esetleg repedések jelennek meg rajtuk, mindenképpen dobjuk ki.
Törött, repedt vagy kopott tálak
Érdemes néha szortírozni a tálalóedények között is. A csorba, repedezett vagy megkopott tálakat egy idő után nagyon nehéz megfelelően tisztítani, így tökéletes táptalajt biztosítanak a káros baktériumok számára. Ráadásul hajlamosabbak a törésre, ami jelentős biztonsági kockázatot is jelenthet az étkezések során.
Sérült eszközkészlet
A régi, megrepedt, elkopott eszközöket – mint például a spatula, a merő- vagy a tésztaszedő kanál – érdemes már a sérülés első jeleit követően lecserélni. Hogy miért? A válasz egyszerű: ha főzés közben jobban eltörnek, könnyen műanyag-, fa- vagy fémdarabok kerülhetnek az ételbe.
Régi edényszárítók
A megkopott, régi edényszárítók anyaguktól függően megrepedhetnek, meghajolhatnak vagy rozsdásodhatnak. Mindemellett tökéletes táptalajt nyújtanak a penészspórák szaporodásához. Fontos, hogy abban az esetben, ha minden használat után áttöröljük, a felület szárazon tartásával csökkenthetjük a penész kialakulásának kockázatát. Ettől függetlenül, a penész elkerülése érdekében érdemes rendszeresen cserélni.
Karcos, sérült főzőedények
A megkarcolt, sérült tapadásmentes lábasok, serpenyők rendkívül károsak az egészségre. A Science of The Total Environment 2024-es számában megjelent tanulmány szerint évente több ezer mikroműanyagot juttatnak az emberi étrendbe. Egy másik probléma, hogy a sérült edényekben nem egyenletes a főzés. Ráadásul bizonyos főzőedények, például lábasok karcolásai ugyanúgy baktériumokat rejthetnek magukban, mint a sérült tányérok vagy tálak.
Képek forrása: Shutterstock