Skip to main content

7 étel, amit 60 felett kerülnünk kellene

7 étel, amit 60 felett kerülnünk kellene

Robert W.B. Love idegtudós rendszeresen oszt meg különböző tippeket az egészséges életmóddal kapcsolatban. Nemrég az Instagram-oldalán egy olyan videót tett közzé, amelyben felsorolja azokat az ételeket, amelyeket szerinte 60 év felett mindenképpen kerülnünk kellene. Azt is elárulja, hogy miért.

Az étkezési szokásaink jelentősen befolyásolhatják a szervezetünk működését. Mivel azok minden életkorban változhatnak, nagyon fontos, hogy testünk igényeihez igazítsuk. Ahogy öregszünk, még fontosabbá válik, hogy megértsük, mik azok az ételek, amelyeket egyre kevésbé tolerál a szervezetünk – az idegtudós ez alapján összegyűjtött néhányat, melyet úgy véli, ebben a korban jobb elkerülni. 

Sushi

Bár a sushi az elmúlt évtizedekben rendkívül népszerű étellé vált világszerte, a fogyasztása igen kockázatos, különösen, ha az előkészítés során nem tették meg a megfelelő óvintézkedéseket – a nyers tenger gyümölcsei ugyanis számos különböző parazitákat, vírusokat és baktériumokat tartalmazhatnak. Ezek a paraziták áthatolhatnak a vér-agy gáton, így akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

Felvágott

A felvágott szintén olyan élelmiszer, amelyet teljes mértékben kerülni kellene, elsősorban magas nátriumtartalma miatt. Bár a nátrium fontos ásványi anyag a szervezet számára, a túlzott fogyasztása akár magas vérnyomást okozhat, ami hozzájárulhat az olyan szív- és érrendszeri problémákhoz, mint például a hirtelen szívhalál és a stroke. A feldolgozott húsok a magas telített zsírtartalmuk miatt ráadásul megemelhetik a koleszterinszintet is. 

Édes péksütemények

Hiába olyan finomak, ha közben rendkívül egészségtelenek. Magas gluténtartalmuk miatt károsíthatják a vékonybél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz vezethet a szervezet más részein is. Magas szénhidráttartalmuk miatt pedig megemelhetik a vércukorszintet, ami cukorbetegséghez vezethet.

Sült krumpli

krumpli

A sült krumpli a legtöbb olajban sült ételhez hasonlóan gyulladáskeltő tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul szabad gyököket szabadít fel, ami rendkívül káros a szervezetre. Magas a szénhidráttartalma pedig közvetlenül összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegséggel. A sült krumpliban található nátrium mindemellett magas vérnyomást eredményezhet, ami szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. 

Üdítő

Egy átlagos üdítő gyakorlatilag semmilyen tápértékkel nem rendelkezik, ennek ellenére rengeteg cukrot tartalmaz. Az üres kalóriák így hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, az italban lévő sav pedig irritálja a gyomornyálkahártyát, ami gyomorégést, egyes esetekben akár refluxot is okozhat. Magas cukortartalma megemeli a vércukorszintet, és akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. 

Diétás üdítők

Annak ellenére, hogy alacsony a cukor- és kalóriatartalmuk, a diétás üdítők a hagyományoshoz hasonlóan nem rendelkeznek valódi tápértékkel. Valójában rengeteg mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat tartalmaznak, mint például az aszpartám, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók több egészségügyi problémával is. 

Zsemle 

A zsemle rengeteg kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ám nagyon alacsony a fehérje-, zsír-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Emellett jelentős nátriumforrás is, ami megemeli a vérnyomást, ráadásul szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. 

 


Képek forrása: Unsplash/Pixabay