Skip to main content

A különleges ázsiai sütemény, amit ütve-vágva készítenek

A különleges ázsiai sütemény, amit ütve-vágva készítenek

Az ezer színben pompázó, édes desszert elkészítési módja meglehetősen szokatlan, ugyanis addig kell kalapáccsal ütlegelni, amíg megpuhul a tésztája. Mutatjuk, pontosan hogyan.

Hazánkban is egyre népszerűbb az apró, színes kerek alakú sütemény, amit a legtöbb delikáteszben kapni lehet. A mochi, azaz a japán rizstorta eredete több mint ezer évre nyúlik vissza Japánban, ahol kezdetben vallási szertartások alkalmával fogyasztották ínyenc csemegeként – ma már jellemzően újévkor kerül az ünnepi asztalra. A desszert a mai napig jelentős szerepet játszik a japán kultúrában, és számos fesztiválhoz és hagyományhoz kapcsolódik. Különleges alkalmakkor ajándékba is adják, mivel úgy tartják, hogy boldogságot és szerencsét hoz mindkét félnek egyaránt – írja az El País.

A sütemény alapvetően mochigoméból, egy rövid szemű ragacsos rizsből készül, amelyet péppé törnek és formába öntve, gyakran töltelékkel vagy ízesítve hagyományos japán édességekhez, vagy grillezve, illetve levesekben főzve készítenek.

mochi

A különlegessége azonban leginkább az elkészítési módjában rejlik: az összetevőket először megfőzik, majd egy óriási famozsárba helyezik, ahol kalapáccsal ütik-vágják. A procedúrát (ami a mochicuki névre hallgat) általában két férfi végzi, hiszen míg az egyik kalapáccsal üti a masszát, addig a másik ügyesen forgatja azt. Nagyon ügyesnek kell lenni ahhoz, hogy a mozdulatokat összehangoltan, ritmusosan végezzék. A folyamat azért fontos, mert a gyors, éles ütések hatására levegőbuborékok kerülnek a tésztába, így puha és rugalmas, de szilárd állagú lesz – amit aztán kis gombócokká gyúrnak és ételfestékkel beszíneznek. Ütlegelés közben gyakran vizet is adnak a tésztához, hogy ne tapadjon le a mozsár falára. 

Annak ellenére, hogy sokak szerint a rizstermesztéssel együtt Kínából került Japánba i. e. 300 körül, a mochi ma már megkerülhetetlenül Japánhoz kötődik. Az országban a leghíresebb üzlet a mai napig a Narában található Nakatanidou, ahol a „mesterek” az érdeklődők szeme előtt püfölik a tésztát. A leghíresebb „mochi mester“ Mitsuo Nakatani, akit egész Japánban emblematikus figuraként ismernek.


Képek forrása: Shutterstock