Skip to main content

Ezzel a trükkel olcsóbb, finomabb kávét készíthetünk

Ezzel a trükkel olcsóbb, finomabb kávét készíthetünk

Egy friss kutatás szerint már egyetlen apró trükk is jelentősen javíthatja a kézi kávéfőzés (pl. pour-over, french press vagy mokkás kanna) minőségét, ráadásul kevesebb kávé felhasználásával. Mutatjuk, hogyan főzzük legközelebb!

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kézi kávéfőzés esetén, ha a vizet magasabbról, de egyenletes sugárral öntjük a kávéőrleményre, az úgynevezett "lavinahatást" idéz elő. Ez a víz körkörös mozgását jelenti a kávéőrleményben, ami hatékonyabb keveredést és jobb extrakciót eredményez. Vagyis gazdagabb, aromásabb ízvilágot érhetünk el – írja a Daily Coffee News.

kávé

A kutatók először szilikagél részecskékkel modellezték a kávézaccot, majd lézerekkel és nagysebességű kamerákkal figyelték meg a víz mozgását. Ezt követően valódi kávéval is elvégezték a kísérleteket, és megmérték az extrakciós hozamot (azaz mennyi ízanyagot sikerül kioldani a kávéból). Azt találták, hogy a magasabbról, egyenletesen öntött víz intenzívebb belső mozgást idéz elő, ami még akkor is hatékony, ha a tetején vékony, lebegő réteg képződik. A végeredmény: jobb íz, kevesebb kávéból.

Így alkalmazzuk a technikát otthon

A kutatók szerint a módszer minden kézi kávéfőzési módszernél működik, de a legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha betartjuk ezt a néhány egyszerű lépést:

  • Lehetőleg használjunk hosszú nyakú vízforralót, amely segít az egyenletes, vékony vízsugár létrehozásában.
  • Öntsünk magasabbról, de csak addig, amíg a vízsugár nem szakad szét cseppekre.
  • Legyünk lassúak és egyenletesek, hogy a víz jól át tudja járni a kávét.

„Ha túl alacsonyan öntünk, vagy a vízsugár szétcseppen, nem keveri át rendesen a kávét – ez pedig gyengébb, íztelenebb italhoz vezet.”

– mondta Margot Young, a tanulmány társszerzője.


Képek forrása: Unsplash