Kedvenc sajtunk egy véletlennek köszönhetően született meg
Kulcsszavak
Kedvenc sajtunk egy véletlennek köszönhetően született meg
A mozzarella ma már nemcsak Olaszország, hanem egész Európa közkedvelt alapanyaga. Talán sokan nem tudják, ám a népszerű sajt ennek ellenére valójában csak egy véletlen mozdulatnak köszönhetően jött létre.
Mondani sem kell, hogy a mozzarella őshazája nem más, mint Olaszország, azon belül is Campania régiója. Habár azt nem tudni, hogy pontosan mikor találták fel, ám egyes feljegyzések szerint már a Kr. u. 1. században is fogyasztották, az legkorábbi formájában pedig valószínűleg juhtejből készült. Érdekesség, hogy a sajt születéséről számos legenda terjed, az egyik legismertebb történet szerint egy alkalommal beleejtették a túrót egy vödör forró vízbe – ennek köszönhetően jöttek rá, hogy a kettő kombinációja valójában egy finom, lágy és ízletes sajtot eredményezhet. Egy másik elterjedt elmélet a Kr. u. 3. századra tehető: a San Lorenzo di Capua szerzeteseit feljegyezték, amint kenyeret osztogattak a helyieknek a „mozza” nevű sajttal együtt. Egy harmadik forrás – ami nem áll messze az előző feltételezéstől – pedig azt állítja, a szerzetesek eredetileg bivalytejből kezdtek sajtot készíteni – írja a Mozzco.
Talán soha nem fogjuk megismerni a mozzarella eredeti történetét, ám amit tudunk, hogy az izgalmas sajt nem hagyta el a régiót egészen a 20. századig – a hűtési technológia ekkora azonban már elég fejlett volt ahhoz, hogy az egész világon exportálni lehessen. Kétségtelen, hogy az évszázadok során a mozzarella előállítása jelentős kulináris hagyománnyá vált Olaszországban: egyes szakemberek gyártási módszerei generációról generációra öröklődtek, és a recepteket gyakran családi titokként kezelték, amit elzárva őriztek. Napjainkban a népszerű sajtot a világ számos pontján gyártják, de sokan az eredeti olasz készítményt, különösen a mozzarella di bufalát tartják a legjobbnak.
Mi az a mozzarella di bufala?
A mozzarellát, ahogyan ma ismerjük, alapvetően tehéntejből vagy bivalytejből lehet előállítani. Sok olasz szerint az igazi mozzarella az utóbbiból készül, így kapta a mozzarella di bufala nevet is. A kezdetekben a bivalytejet elvileg a különleges tulajdonságai miatt választották, amelyek a sajtnak egyedülálló textúrát és jellegzetes ízt kölcsönöz.
Egy 2022-es felmérés szerint a magyarok is előszeretettel fogyasztják a mozzarellát, a kedvenc sajttermékek közül ugyanis a dobogó második helyére került a trappista és az eidami között – írta az Agrárszektor.
Képek forrása: Unsplash