Már évszázadok ezelőtt is ismerték az ősz kedvenc italát
Kulcsszavak
Már évszázadok ezelőtt is ismerték az ősz kedvenc italát
Az ősz sokak számára egyet jelent a sütőtökfűszeres lattéval, pedig története jóval korábban kezdődött, mint a Starbucks ikonikus italának megszületése.
A sütőtök és a hozzá kapcsolódó fűszerek illata régóta hozzátartozik az őszi időszakhoz, ezért nem meglepő, hogy a belőlük készült ételek és italok ilyenkor mindenhol előtérbe kerülnek. A kávézókban például évről évre tömegek várják, hogy visszatérjen a sütőtökfűszeres latte – amely ráadásul egyre korábban kerül fel a kínálatra.
A Starbucks 2003-ban mutatta be a híres italát, a Pumpkin Spice Lattét, amelyet Peter Dukes, az eszpresszó-üzletág vezetője dolgozott ki. Bár sokan őt tartják az ital „feltalálójának”, maga az ízvilág jóval régebbi. Már a 17. században is készültek sütőtökből italok: Adriaen van der Donck holland jogász és földbirtokos is említi őket A Description of the New Netherlands című művében. Az ízvilág azonban csak a 20. század elején vált igazán népszerűvé, amikor az amerikai McCormick cég 1934-ben piacra dobott egy tömegtermelésben gyártott fűszerkeveréket – írja a Daily Meal.
A kávé és a sütőtökfűszer kapcsolata ennél jóval később alakult ki. Az első ismert említés 1980-ból származik: a Montreal Gazette ekkor cukorhelyettesítőként ajánlotta a fűszer használatát. Az 1990-es években már több barista is kísérletezett a kávé ízesítésével, de az ital csak a 2000-es évek elején vált igazán ismertté – amikor a Starbucks piacra dobta saját változatát.
Képek forrása: Unsplash