Nagyszüleink legfontosabb konyhai aranyszabálya
Kulcsszavak
Nagyszüleink legfontosabb konyhai aranyszabálya
A The Kitchn gasztronómiai portál szerzője nemrég megosztotta nagymamája egyik legjobb háztartási trükkjét, amivel hosszú távon rendszerezetten és tisztán tarthatjuk a konyhát.
„Soha ne tegyünk vissza semmit a hűtőbe, ha éhesek vagyunk és sietünk”
– hangsúlyozta a szerző a saját nagymamájának tanácsát, aki a szabályt szinte minden étkezésnél bevetette. A módszer lényege egyszerű: ha főzés vagy ételkészítés közben éhesen, kapkodva próbálunk rendet rakni, nagyobb eséllyel pakolunk vissza koszos vagy ragacsos edényeket, üvegeket. Ehelyett érdemes inkább mindent, ami nem romlandó, egy ideig a pulton hagyni, és csak evés után elpakolni. Így már jóllakottan, nyugodtabban, tudatosabban térünk vissza a konyhába, és könnyebben visszarakjuk a hozzávalókat a helyükre – ráadásul úgy, hogy előtte letöröljük őket.
És ez még csak az első szabály. Mutatunk még néhány egyszerű tippet, amikkel mi is Nana nyomdokaiba léphetünk:
Béleljük ki a hűtő polcait!
Egy réteg papírtörlő vagy műanyag alátét is elegendő, hiszen megvédi a polcokat a kiömlött szószoktól, morzsáktól. Fontos, hogy néhány hetente cseréljük vagy mossuk ki, így mindig friss és tiszta marad a felület.
Töröljük le az üvegeket, dobozokat, mielőtt visszatesszük őket!
Egy ragadós lekvárosüveg vagy flakon könnyen összekoszolhatja a polcot. Egy gyors törlés elég ahhoz, hogy tisztán tartsuk a hűtő belsejét.
Fordítsuk előre a címkéket!
Bár apróságnak tűnik, ha a feliratok jól észrevehetőek, könnyebben átlátjuk, mi van a hűtőben. Ez nemcsak a rendérzetet növeli, de segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is.
Használjuk újra a gyümölcsös dobozokat!
A bogyós gyümölcsök vagy más élelmiszerek műanyag dobozai kiváló rendszerezők lehetnek. Tegyük bele a kisebb zöldségeket, gyümölcsöket, így nem kallódnak el a fiók alján.
Képek forrása: Shutterstock/Unsplash