Skip to main content

Van egy öntet, ami soha nem hiányozhat a fridzsiderünkből

Van egy öntet, ami soha nem hiányozhat a fridzsiderünkből

A The Kitchn cikk szerzője szerint van egy öntet, ami mindig megtalálható a hűtőszekrényében, hiszen gyakorlatilag minden salátához és ételhez tökéletesen passzol. Mutatjuk, hogyan készül néhány összetevőből a klasszikus vinaigrette!

Ha van néhány felesleges percünk, és ott lapulnak a kamránkban ezek az összetevők, mindenképp készítsük el az olajos-savas házi vinaigrette öntetet, ami képes új szintre emelni még a legegyszerűbb zöldsalátát is. Sokan inkább a kész verziót részesítik előnyben, ám rengeteg érv szól amellett, amiért érdemes házilag, saját magunk megalkotni. Az egyik ilyen, hogy pillanatok alatt összedobhatjuk, valamint így sokkal intenzívebb ízvilágot kapunk. Nagy előnye, hogy nem romlandó, és hűtést sem igényel, így akár nagyobb mennyiségben is előállíthatjuk.

 

Hozzávalók:

  • 2 közepes citrom;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • 1 teáskanál só;
  • 2 teáskanál méz;
  • 1 teáskanál dijoni mustár;
  • háromnegyed teáskanál frissen őrölt gyömbér;
  • negyed teáskanál frissen őrölt fekete bors;
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál növényi olaj (napraforgó vagy akár repce is lehet).

 

vinaigrette

Így készítsük el:

Első lépésként reszeljük le az egyik citrom héját, majd tegyük egy tároló üvegcsébe. Facsarjuk ki a két citromot és öntsük a tálba. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát, a sót, a mézet, a dijoni mustárt, az őrölt gyömbért és a feketeborsot. 

Keverjük össze alaposan, majd zárjuk le az üveget és rázzuk fel, hogy jól összekeveredjenek az összetevők. 

Adjuk hozzá az olívaolajat és a két kanál növényi olajat is. Ismételten rázzuk fel az üveget, míg a savas és az olajos összetevők emulgeálódnak. 


Képek forrása: Shutterstock