A savanyúság, amitől egészségesebbek lehetünk
Kulcsszavak
A savanyúság, amitől egészségesebbek lehetünk
Egyre többen hivatkoznak „szuperételként” a savanyú káposztára, ami nem véletlen, hiszen rendkívül egészséges ételről van szó. Ha szeretnénk száz százalékosan kiélvezni a jótékony hatásait, érdemes rendszeresen fogyasztani.
A savanyú káposzta számos hagyományos magyar fogás kísérőeleme, így nem számít túl nagy újdonságnak. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a köret tele van vitaminokkal, ahogy rengeteg módon támogatja az egészségünket. Az EatingWell segítségével összegyűjtöttünk néhányat, amelyet megismerve garantáltan naponta fogyasztjuk majd a finom csemegét.
Segíti a bélműködést
Egy csésze savanyú káposzta 4 gramm rostot tartalmaz – az élelmi rostok köztudottan elengedhetetlenek a jó emésztéshez és a rendszeres bélmozgás elősegítéséhez.
„A káposztának magas az oldhatatlan rosttartalma, ami segíthet a rendszeres bélműködés fenntartásában: egészséges székletet eredményez, valamint segíti a salakanyag eltávolítását” – mondta Beth Rosen regisztrált dietetikus.
Javíthatja a bélrendszer egészségét
Ha az egészséges bélrendszert támogató legjobb élelmiszerekről van szó, a listára kétségtelenül felkerül a savanyú káposzta is. A lap szerint a stressz, az étrend és az életmódbeli döntések, a környezeti tényezők és a genetika mind befolyásolhatják a bélbaktériumok egyensúlyát. A tudomány azonban kimutatta, hogy az elfogyasztott ételekkel megváltoztathatjuk a mikrobiomunkat.
„A savanyú káposzta olyan erjesztett élelmiszer, amely támogathatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy hasznos baktériumokat juttat az emésztőrendszerbe “
– mondja Jessie Wong, az IBS Nutrition Podcast alapítója. A kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett élelmiszerek (beleértve a savanyú káposzta is) fogyasztása rövid és hosszú távon is előnyös lehet a bélrendszer egészségére. A szóban forgó étel pedig mindössze két hozzávalóból, káposztából és sóból készül. Amikor erjedésnek indul, olyan természetes kémiai változáson megy keresztül, amely bélbarát mikrobákat termel.
Ritkábban betegedhetünk meg
A savanyú káposzta kiváló C-vitamin forrás, amely létfontosságú az immunrendszer egészségéhez. A kutatások szerint az erjesztett élelmiszerek csökkenthetik a szervezetben fennálló, immunrendszert gyengítő gyulladásokat. Wong hozzátette, hogy az étel mindemellett az „általános jólétet” is elősegítheti.
Szebb lehet a bőrünk
A savanyú káposztában lévő C-vitamin nem csak az immunrendszerünket erősíti: Rosen szerint fontos szerepet játszik a bőr épségében is. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén felépítéséhez, ami segít a bőrnek feszes és rugalmas maradni. A vitamin mindemellett blokkolja a nap káros UV-sugárzását, és védelmet nyújt a szabad gyökök roncsolódása ellen, amely felgyorsíthatja az öregedést.
Ha egy csészényi savanyú káposzta túl nagy falatnak tűnik, érdemes eleinte kisebb adagokban fogyasztani, hiszen még így is rengeteg előnyünk származhat belőle. Ráadásul, alacsony kalóriatartalommal, ám nagy tápértékkel bír. A folsav, vas, C- és K-vitamin mellett pedig káliumot is tartalmaz. Az egyetlen negatívumot a magas nátriumtartalma jelenti, mivel a hagyományos erjesztési folyamat során sót használnak.
Ne fogyasszunk azonban savanyú káposztát, ha allergiásak vagyunk rá, esetleg hisztamin intoleranciával küzdünk. Érdemes kerülnünk akkor is, ha nátriumszegény diétát követünk vagy magas a vérnyomásunk.
Képek forrása: Shutterstock