Így használd az egyedi ázsiai szószt – mutatjuk, mit kell tudni az osztrigaszószról
Kulcsszavak
Így használd az egyedi ázsiai szószt – mutatjuk, mit kell tudni az osztrigaszószról
Első ránézésre szimpla, barna árnyalatú szósznak tűnik, ám intenzív aromáinak köszönhetően rendkívül összetett ízvilággal rendelkezik. Éppen ezért képes feldobni még a legegyhangúbb, legunalmasabb fogást is.
Az osztrigaszósz egy ízletes, pikáns szósz, amely alapvetően a főtt osztriga redukálásával készül. A legenda szerint 1888-ban a kínai Kuangtung tartományban élő Lee Kum Sheung nevű étteremtulajdonos alkotta meg, aki egyszer egy fazék osztrigalevest felejtett a tűzhelyen. Mire visszatért az ételhez, az már sűrű, karamellizált mártássá sűrűsödött. Kellemes állagának és ízének köszönhetően később megalapította a Lee Kum Kee nevű márkát, amely a mai napig az egyik legismertebb osztrigaszósz-gyártó cég – írja a The Kitchn.
Hogyan készül?
Elsősorban főtt osztrigából (osztriga, víz és só) készül, cukor, kukoricakeményítő, liszt és gyakran nátrium-glutamát hozzáadásával. Fontos megemlíteni, hogy habár az üzletekben lehet kapni osztrigaszószt és osztragaízű szószt is, a kettő nem ugyanaz, utóbbi ugyanis nem valódi osztrigából, hanem annak a kivonatából készül. Vásárlás során mindig ellenőrizzük az adott termék címkéjét.
Milyen ízű a szósz?
Intenzív, sós ízvilágú, egy csipetnyi édes aromával gazdagítva. Igazság szerint nem annyira halízű, és nincs is kifejezetten osztriga íze, de enyhén kiérezhető benne a sós tengeríz, ami karamellás jegyekkel és umamival (az édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”) párosul.
Mi a különbség az osztriga- és a szójaszósz között?
Ahogy már írtuk, az osztrigaszósz főtt osztrigából készül, míg a szójaszósz a szójabab erjesztésének terméke. Az osztrigaszósz sűrű és viszkózus, állaga nagyban hasonlít a ketchupéhoz, míg a szójaszósz inkább híg, folyékony állagú. Előbbiben édeskés és kagylós ízjegyek is felfedezhetők, míg utóbbiban nem.
Az osztrigaszósz helyettesítése
Egyedülálló ízét az összetettsége miatt kifejezetten nehéz utánozni. Ha mindenképp helyettesíteni szeretnénk valamivel, a legjobb, ha umamit és némi édes aromát párosítunk. A kísérletezés során érdemes óvatosnak lenni, először csak a receptben előírt mennyiség felével kezdjük, majd kóstolás után apránként adagoljuk a hozzávalókat. A hoisin szósz (sós, fűszeres, csípős, enyhén savanykás kínai eredetű szósz), a worcestershire szósz, a teriyaki szósz, a hal- és szójaszósz némi cukorral feldobva jó helyettesítő lehet.
Hogyan tároljuk megfelelően?
Felbontás előtt hűvös, sötét helyen – például a konyhaszekrényben vagy kamrában – tároljuk. Miután kibontottuk a csomagolást, tartsuk a hűtőszekrényben, ahol akár hónapokig eláll.
Képek forrása: Shutterstock