Kulcsszavak
Szakértő elárulja, miért ne mossuk meg soha a csirkét főzés előtt
Azok, akik rendszeresen főznek, bizonyára tudják, hogy a legtöbb nyers alapanyagot érdemes alaposan leöblíteni – ez alól azonban egyes elemek kivételt jelentenek, ilyen például a csirke is. Egy szakértő elárulta, hogy miért nem szabad soha főzés előtt megmosni a nyers húst.
Talán logikusan hangzik, hogy a konyhai csap alatt szobahőmérsékletű vízzel átmossuk a nyers csirkét, ám a Delish gasztronómiai portál szakértője szerint ezzel az alapvetően ártalmatlannak tűnő mozdulattal akár több milliárd betegséget okozó baktériumot is elterjesztünk nemcsak magunkon, hanem a környező konyhai felületeken is. Mint kiderült, a víz ugyan hatékonyan tisztít, de ez a művelet valójában nem jelent egyet a fertőtlenítéssel. A víz ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy az emberi szem számára láthatatlan baktériumokat szétoszlassa.
Miért számít mégis bevett szokásnak, ha ilyen ártalmas?
Régen, a bevásárlóközpontok és a tömegtermelés előtti korszakban természetes volt a csirkék tisztítása, hiszen az a kopasztás folyamatának elengedhetetlen részét képezte. Érdekesség, hogy főzés előtt egyes kultúrákban (például Jamaikában) a mai napig szokás a csirkét valamilyen természetes savval, például egy fél citrommal vagy lime-mal átdörzsölni, szintén a fertőtlenítés miatt. Ám szakértők szerint még így sem akadályozzuk meg teljesen a baktériumok, például a szalmonella terjedését.
A portál szerint a legjobb módja, hogy megvédjük magunkat a káros baktériumoktól, hogy az ellenkezőjét tesszük annak, ami logikusnak tűnik, azaz, hogy soha nem mossuk meg a nyers húst. A főzés során a magas hő ráadásul gyorsan elpusztítja a nem kívánt baktériumokat az ételről. Mellesleg így nemcsak időt, de vizet és még némi papírtörlőt is spórolunk.